Kezdőlap » Hotel » Zadar kulturális látnivalói

Zadar kulturális látnivalói

Annak, aki Horvátországba utazik, legalább egy napig érdemes ellátogatnia Zadarba, hiszen ez a város egy jelentős idegenforgalmi központja az országnak, emellett pedig az egyik legnépszerűbb turistaváros. Sokan csak Dalmácia központjaként említik ezt a nagyvárost, amely természetesen a tengerparton helyezkedik el, és ahol közel 73 ezren élnek.

Látnivalóit nem lehet egyszerűen felsorolni, hiszen ebben a városban számtalan nevezetesség található, és származásukat illetően találunk minden időből látnivalókat, egészen az ókortól kezdve a napjainkig. Zadar legismertebb szimbólumaként tartják számon a Szent Donát-templomot, mely a 9. századra datálható. Ha a városnéző túrán vagyunk, a templomtól elindulva rögtön szembe találjuk magunkat a Fórummal, amely a Püspöki palota előtt áll, ez a tér még i.e. az első századból származik. A város legnagyobb utcája a híres Széles utca, amelyet a második világháború után teljesen újjá kellett építeni.

Híres a Szent Anasztázia-katedrális, valamint a Szent Mária-templom is, mely a 11. századból maradt fenn, majd egy évszázaddal későbbi időre datálható a Szent Krševan-templom, melynek egy máig befejezetlen harangtornya van. Az 5. századból származik a Szent Simon-templom, a város nyugati részén pedig a Dalmácia legrégebbi gótikus temploma, az Assisi Szent Ferenc-templom és kolostor.

Ezeken felül még legalább további 4 híres templom helyezkedik el a városban, valamint több olyan híres tér, amelyek jelentős személyiségekről lettek elnevezve. A Muraj városfal egy része a római korból származik, a többi része pedig a középkorból. A Szent Mária-kolostorban megtekinthető egy egyházi művészeti gyűjtemény, de a város Archeológiai Múzeumát is érdemes megtekinteni. A város fő tere a Nemzeti tér, itt található a 16. századból származó városi őrség épülete, és egy 18. századi óratorony.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tromso

Tromso városa Norvégiában található, a Tromsoya- szigeten, amely az Északi-sarkkörtől mindössze 350 kilométerre van. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük