Kezdőlap » Látnivalók » Wenckheim-palota

Wenckheim-palota

Budapesten a Wenckheim-palota a VIII. kerületében, a belső józsefvárosi Szabó Ervin téren található (Szabó Ervin tér 1.). A Wenckheimek eredetileg osztrák polgári származású család volt, és a XVII. század végén költözött Magyarországra. Ekkor a család egyes tagjai grófi és bárói rangot kaptak. 1872-ben gróf Wenckheim Frigyes feleségül vette unokatestvérét Wenckheim Krisztinát. Házasságukból hét gyermek született, akik neveltetése érdekében a házaspárnak sokat kellett tartózkodniuk Pesten, ezért ott építtettek egy palotát.

Építtetője, gróf Wenckheim Frigyes a Drezdában dolgozó Meinig Artúrt kérte fel a palota építésére. Meinig mintegy húsz épületet emelt Budapesten – legismertebb létesítménye a Stefánia úti Park-club volt. Az épület 1887-ben épült, 1889-ben nyílt meg, formanyelve a drezdai Zwinger-barokk (benne a barokk és reneszánsz stíluselemek keveredése). Rácsos kapuit, díszbejáratát, és kovácsoltvas külső elemeit Jungfer Gyula készítette.

1927-ben, a gróf halála után, a székesfőváros megvásárolta az örökösöktől az épületet. 1931-ben – négy esztendős felújítást követően – tárta ki kapuit a nyilvánosság számára a 13 fiókkönyvtárat összefogó központi Fővárosi Könyvtár. 1946 májusától a könyvtár Szabó Ervin társadalomtudósnak, a könyvtár egyik első munkatársának nevét kapta meg: Székesfővárosi Szabó Ervin Könyvtár.

A több évtizedes állapotgyarapodás, az egyre bővülő szolgáltatások köre szűkké tette az eredeti palotát. A központi könyvtár bővítésére az 1990-es évek közepén tervet készített Hegedűs Péter építész. Ebben számolt a mellette lévő Pejacsevich-palota és Pálffy-palota termeinek felhasználásával. 1997-ben jóváhagyta a főváros vezetése a tervet, és 1998-ban elkezdődött az átalakítás. 2001. szeptember 12-én adták át a látogatóknak a megújult Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük