Kezdőlap » Növények » Vitorlavirág

Vitorlavirág

Fényes zöld levél és gyönyörű fehér virág jellemzi a vitorlavirágot (Spathiphyllum). Gondozása igen egyszerű, ami kedvelt szobanövénnyé teszi még a kezdő kertészeknek is ezt az egész évben virágzó csodát. Szinte mondhatni, hogy igénytelen, nagyon kevés törődést igényel, mégis igen dekoratív, gyakorlatilag mindenféle lakásban könnyedén nevelhető. Több mint 100 fajtája létezik legtöbbjük az Spathiphyllum wallisii -ből ered, de előfordulnak Spathiphyllum floribundum változatok is.

Levelei lándzsa alakúak, melyek élénk-fényes zöld színüek. Nevét a hófehér, jellegzetes vitorla formályú virágjáról kapta, ami valójában egy buroklevél és a torzsa virágzatot veszi körül. A hosszú száron ülő virágai a fellevél tövéből erednek. A vitorlavirág közepesen magasra, 25-45 cm magasra nő meg, torzsavirágzata 4 cm-es. Mivel trópusi növényről van szó,egészen pontosan Kolumbiából származik, ezért a meleg, párás közeg a legkedvezőbb neki. Ha minél több gyönyörű fehér virággal szeretnénk magunkat megörvendeztetni, nem árt az alábbiakra odafigyelni.

Kedveli a meleget és a fényt, nyáron mégis a közvetlen napfény nem tesz jót neki. Télen közvetlenül is érheti fény, tavasszal és ősszel félárnyékos helyet találjunk neki. Ha egészséges és fényes leveleket szeretnénk, öntözzük bőségesen nyáron, télen azonban mérsékelten, viszont soha ne hagyjuk kiszáradni. Ügyeljünk, hogy a virágokat ne érje víz, mivel rothadásnak indulhatnak, de a leveleket rendszeresen permetezzük. Áprilisban érdemes tőosztással szaporítani, ilyenkor érdemes tőzegalapú virágföldbe ültetni a töveket. Leveleit permetezzük folyamatosan, a földjét viszont elegendő csak nedvesen tartani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Érdekes növények a kúszónövények

A kúszónövények olyan növények, melyeknek a szerkezete lehetővé teszi, hogy másszon mindenfelé. Leginkább tartókra, kerítésekre. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük