Kezdőlap » Egészséges életmód » Vitaminok helyett igyunk inkább egy pohár sört!

Vitaminok helyett igyunk inkább egy pohár sört!

Nemrégiben egy kutatás kimutatta, hogy férfiaknál napi kettő, nőknél napi egy pohár sör jót tesz az egészségnek. Kifejezetten akkor, ha valamilyen, az életkorral járó betegségben szenved az illető. Mikor az alkohol jótékony hatásait taglalják, a szakértők egyöntetű véleménye a vörösborokat helyezi előtérbe, mivel vörösborral kísérve a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása mellett is alacsony marad a különféle szívbetegségek kialakulásának kockázata. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy bármiféle alkohol mérsékelt fogyasztása, beleértve a sört is, hasonló eredményre vezet. Úgy tapasztalták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztó férfiak esetében például akár 30-35%-kal kevesebb a szívinfarktus előfordulása, mint azoknál, kik sosem fogyasztanak alkoholt. Természetesen a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztás nem egyenértékű az alkoholizmussal.

A mérsékelten fogyasztott alkohol, így a sör is, növeli a vér HDL szintjét, amit jó koleszterinnek is neveznek. A vér HDL szintje ha túl alacsony, nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. Így a vér HDL szintjének magasabban tartása kedvező hatással van a véredényekre is, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, melyek eltömíthetik az artériákat, ezen kívül segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében is. Egy, a hónap elején megjelent tanulmány is azt támasztja alá, hogy a rendszeres, ám mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a férfiaknál a szív-és érrendszeri betegségek által okozott elhalálozást. Azonban ha valaki túllépi a mérsékelt mennyiséget, éppen az ellenkező hatást érheti el. Azok esetében, akik napi öt, vagy ennél több pohár alkoholos italt fogyasztanak, 30%-kal nő az idő előtti elhalálozás mértéke.

A sör fokozza az agyműködést is. Azoknál a 65 év felettieknél, akik a kísérlet egy hete alatt 1-6 adag alkoholos italt fogyasztottak, kisebb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem, vagy sokkal többet ittak. A tanulmány arra is rámutatott, hogy napi 1-2 egységnyi alkohol javítja a nők kognitív funkcióit. Természetesen nem mindenkinek használ a sör. Azt is kimutatták, hogy napi 2 vagy több pohár alkohol növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Néhány szakértő szerint az antialkoholisták az egészségesebb élet reményében mondanak le az ivásról, noha ugyanazt a hatást érhetik el egy kis testmozgással és némi táplálkozásbeli változtatással. A tanulmányt végző egyik professzor azt is állítja, hogy az újfajta organikus sörök, melyek nem tartalmaznak szulfitokat, mesterséges tartósítószereket, illetve az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökkel ízesített sörök sokkal egészségesebbek. Mindenesetre sok függ a sör alkoholtartalmától, vitamin- és ásványianyag-tartalmától. Szóval a sör mértékletes fogyasztása és élvezete, az egészséges étrend egyik alkotóelemévé léphet elő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miből áll egy egészséges vacsora?

Függetlenül attól, hogy hányszor étkezünk egy nap: a vacsora a főétkezések közé tartozik. A táplálkozástudományi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük