Kezdőlap » Fitnesz » Vitaminok, és ásványi anyagok: mikrotápanyagok a teljesítőképességért

Vitaminok, és ásványi anyagok: mikrotápanyagok a teljesítőképességért

A sportolók az edzés, illetve a versenyek során nagy mértékben igénybe veszik szervezetüket, és anyagcsere-folyamataik is felgyorsulnak. A vitamin-, és ásványianyag-szükségletük ezért magasabb, mint azoké, akik kevesebb testmozgást végeznek. Figyelniük kell a megfelelő mennyiségű vitamin, magnézium, kalcium, és számos egyéb mikrotápanyag bevitelére. Az étrendkiegészítő készítmények, tabletták megoldást jelenthetnek a megfelelő tápanyagbevitel biztosítására.

A mikrotápanyagok nemcsak az optimális teljesítőképesség elérésében játszanak szerepet, hanem a regenerációt is elősegítik, és javítják az immunrendszer ellenálló képességét. Ha a szervezetünk kevésbé fogékony a betegségekre, és erős immunrendszerrel bír, a sportteljesítményre is pozitív hatással lehet.

A B-vitaminkomplex tagjai elsősorban az anyagcsere-folyamatok működésében vesznek részt, ezenkívül például a vörösvérsejtek termelődéséhez is szükségesek. A sportolóknak különösen ajánlott odafigyelni, hogy elegendő B12-vitaminhoz jusson a szervezetük. A C-vitamin az immunrendszer működését segíti.
Az L-karnitin, és a Q-10 koenzim a teljesítőképesség optimalizálásában segíthetnek: segítik a zsírsavak transzportálását a sejtekbe, ahol energiaforrásként szolgálnak.

Az izom energia-anyagcseréjéhez feltétlenül szükséges a magnézium. Az izomgörcsöket, például az ébredés utáni vádligörcsöt a magnéziumhiány okozza. Az izzadással magnéziumot vesztünk, tehát az izzadással járó, megterhelő sporttevékenység után, vagy a meleg nyári hónapokban növekszik a magnéziumszükséglet. A vas fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek keletkezésében: sejtjeink, illetve a szervek megfelelő oxigénellátásához tehát elengedhetetlen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük