Kezdőlap » Otthon biztonság » Veszélyforrás – veszélyhelyzet a játszótereken

Veszélyforrás – veszélyhelyzet a játszótereken

A játszótéri eszközök kialakításakor az érvényes szabványi előírásokat kell betartani. A szabványok sérülésmentes anyagok, és időálló anyagok alkalmazását írják elő. Páléul megfelelően kezelt fa, műanyag, vagy felületkezelt fém.

A legelterjedtebbek a fa felhasználásával készült játszótéri eszközök. Ez nem jelenti azt, hogy minden fa alkalmas a játékok gyártására. A száradás során fellépő esetleges repedések elkerülése céljából bél nélküli, vagy rétegelt -és vagy ragasztott fa szerkezetek alkalmazása ajánlott.

A játszótéri eszközök vizsgálata, a tervezés és gyártás során az alábbi veszélyforrások feltárására terjed ki:

a fej, nyak, ujj, és egész test beszorulási helyek kiküszöbölése. Ruházat beakadási helyek ne keletkezzenek, például a kapucni zsinór beakadása fulladást okozhat. Ne legyenek nyírási helyek mozgó eszközöknél. Például a mérleghinta forgó részénél a burkolat hiánya, vagy tipikus eset a mókuskerék forgó része és a tartószerkezete közötti rés. Leesési, kiesési helyek ne legyenek, például a csúszda, a vár esetében. Mindig megfelelő méretű és ütéscsillapító tulajdonságú burkolat legyen az eszközök alatt.

A játszótéri eszközök használata során a baleset veszélyességet fokozzák az alábbi tényezők.
A gyártó előírásainak be nem tartása, az ütéscsillapító hiánya. A nem megfelelő szakember alkalmazása, aki a szabványt nem ismerve, a játszóeszközt átalakítja. Altávolítják az eszköz egyes részeit, azt időben nem pótolják. Vagy felszerelnek a játszóeszközre oda nem illő alkatrészt, kiegészítőt, ami a szabványnak nem felel meg. Balesetet okozhat a szálkás, durva, csiszolatlan kezeletlen felület, a lekerekítetlen élek, a kiálló csavarvégek. Problémát okozhat a nem megfelelő vastagságú kapaszkodók, kötelek alkalmazása, illetve ilyenekkel történő pótlása.

Ezért fontos, hogy az üzembehelyező önkormányzat olyan szakembereket bízzon meg a játszóterek építésével, akik lelkiismeretes munkájukkal az előírások betartásával nem követnek el olyan hibákat, amelyek gyermekeink egészségét veszélyeztetik.
Fontos az is, hogy a jogszabályi előírás értelmében kizárólag érvényes tanúsítvánnyal rendelkező eszközöket vásároljanak és telepítsenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyen nagyon óvatos! Trükkös tolvajok

Az utóbbi időben egyre másra hallani arról, hogy trükkös tolvajok bukkannak fel a városokban. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük