Kezdőlap » Betegségek » Vérzékenység ami nem játék

Vérzékenység ami nem játék

Hemofiliának is nevezik és örökletes betegség, amelynek különleges öröklési folyamata van mégpedig az X kromoszómaszámhoz kötött recesszív. Az érintett családokban a nők sosem betegednek meg, csak a férfiak. De az anya által terjed tovább a felelős gén tehát az édesanya is hordozó. Két formája van A illetve B aszerint, hogy melyik véralvadási faktor hiányzik így lehet VIII. és IX. faktor is.

Az érintett személyeknél még egy kisebb vérzéssel járó sérülés is halálos lehet, amennyiben nem jut azonnal orvosi segítséghez. Lehet ez külső illetve belső vérzés, ebben az esetben például ha izületen belül áll fenn a vérzés akkor vérömlenyről beszélünk.
Külső sérüléseknél fontos a nyomókötés felhelyezése, ami csökkenti a vérzés mennyiségét. A vérzékenység nem gyógyítható csupán tünetileg kezelhető megfelelő gyógyszeres kezelés mellett , ami a hiányzó véralvadási faktort pótolja.

Idősebb korban elég gyakori a vérzékenység, hiszen a szövetek és az érfal is elvékonyodik, ezt jól láthatjuk a kézfejen végigfutó hajszálerek melletti vörös és lila elszíneződéséből. Kiválthatja még a C-vitamin hiánya is a szervezetben , ne feledjük a skorbutot. Túlzott alkoholizmus hatására a máj szerkezete is sérül , megreped, ilyenkor már nem csak a vérzékenység jelenti a problémát hanem egy új máj is. A legtöbb esetben a beteg 1-2 óra alatt elvérzik. Újszülötteknél is előfordulhat , melyet még születés előtt genetikailag tudnak azonosítani, ezért fontos a kismamák megfelelő gondozása és szűréseken való megjelenése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegség az asztma?

Az asztma is, mint az allergia korunkban a legjellemzőbb népbetegség. Az asztma rohamokat okoz, amely …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük