Kezdőlap » Növények » Vénusz légycsapója

Vénusz légycsapója

Észak-Amerikában honos, mocsári növény. A húsevő növények királynőjének is hívják.
Rovarfogója a levelei végén vannak. Édes nektárjukkal, és csábító illatukkal vonzzák magukhoz a táplálékukat. Működése igen egyszerű. Amikor egy nagyobb rovar, hangya, légy, vagy szöcske mászik a virágcsapda belső falán, akkor a levelek összezáródnak, és a belseje megtelik emésztőnedvvel. Az emésztés pár napig is eltarthat, majd a levelek szétnyílnak, és ami emésztetlenül maradt a rovarból, azt a víz lemossa, vagy a szél fújja el.
Lakásban, üvegházban nálunk is tartható, virágüzletekben is megtalálható. Tartása egyszerű, nem igényel nagy szakértelmet. Az egyik legfontosabb szabály, hogy csak esővízzel, vagy desztillált vízzel szabad locsolni. A meszes vizet nem bírja, levelei elfeketednek, a növény elpusztul. Mindig tartsuk nedvesen a földjét, soha ne hagyjuk kiszáradni. A nyári forróságban pár centi esővíz is állhat alatta, a hűvösebb téli hónapokban pedig tartsuk nedvesen. Tápoldatozni, trágyázni egyáltalán nem szabad. Ezektől a levelei deformálódhatnak, és végül a növény elhalásához vezetnek. Ha ezeket a legfontosabb szabályokat betartjuk, akkor virágzó növényt kapunk cserébe.
A növényünket nem kell etetni, nem fog éhen halni. Ha van rá lehetőségünk, akkor nyáron tegyük ki a szabadba, hiszen egyébként is nagy napfényimádó, és akkor megfogja magának a rovart, amire szüksége van.
Évente egyszer érdemes átültetni, mert így szebben fog fejlődni. Az ideális talaj a számára a tőzeges, vagy a mészmentes homok. A legalkalmasabb időpont erre a virágzásmentes kora tavaszi hónapok.
Télen pihentessük, hogy ne merüljön ki teljesen a növény. 10 fok körüli hőmérsékleten, nedvesen tartott közegben hagyjuk pihenni.
Szaporítása levéldugvánnyal, vagy tőosztással történik. Ezt érdemes akkor végezni, amikor átültetjük a növényt. A dugványozáshoz szükségünk lesz néhány idősebb levélre, amelyet úgy törjünk le, hogy az alsó fehér részük is megmaradjon. Ezeket aztán dugjuk el a megfelelő talajba, és húzzunk rá egy nejlonzacskót. A földet tartsuk nedvesen, és vigyázzunk arra, hogy a zacskó alatt ne penészedjen be. Néhány hét múlva már látszik az eredmény.
Eredeti élőhelyén fokozottan védett növény. A kertészeti hibridek esetén viszont elég nagy a fajtakínálat, azokra ez a tiltás nem érvényes.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük