Kezdőlap » Egészséges életmód » Védőfaktor a dohányzás ellen: együttélés

Védőfaktor a dohányzás ellen: együttélés

Egy kutatás megmutatta: a dohányosok, akik partnerükkel közös lakásban élnek, gyakrabban hagynak fel e káros szokással, mint azok, akiknél nem közös a háztartás. A házassági papír nélkül együtt élőknél ugyanolyan gyakori ez az egészségtudatos viselkedésforma, mint a házasok esetében. Azonban azok a párkapcsolatok, melyeknél a tagok külön lakásban élnek, kisebb védőhatással rendelkeznek – erre az eredményre jutottak egy német egyetem szociológusai, akik a párkapcsolati együttélési formák egészségügyi hatásait vizsgálták. “A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a párkapcsolat védőhatása azon a szociális kontrollon és támogatáson alapul, melynek kialakulása a közös háztartáshoz kapcsolódik.”

A házasok és az egyedül élők közötti különbség az egészségi állapot és a várható élettartam terén gyakran az egészséggel kapcsolatos eltérő magatartásra vezethető vissza. A dohányzás esetében például ez a hatás kizárólag a közös háztartás által jön létre, az említett szociális ellenőrzés, és a partner támogatása miatt. Az összes párkapcsolati formára érvényes ezenkívül egy tendencia: a dohányzó emberek rendszerint már a partnerválasztásnál hasonló dohányzási szokásokkal rendelkező párt keresnek maguknak.
A párkapcsolati élet azonban nem minden tekintetben van jó hatással az egészségre: a kutatók egy korábbi tanulmány során úgy találták, a párkapcsolatban élők az egyedülállóknál hajlamosabbak az elhízásra, mivel már nem kell a konkurenciával felvenni a versenyt.

Hasonló a helyzet a testmozgással, a sporttal. A párkapcsolatban élő emberek gyakran kevesebbet sportolnak, mint a párkapcsolat nélkül telt időszakban. Ez a közös háztartás nélküli kapcsolatokra is érvényes, de a házasok esetében találták a leggyakoribbnak az előfordulását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük