Kezdőlap » Hotel » Városnézés Cipruson, a fesztiválok helyén

Városnézés Cipruson, a fesztiválok helyén

Hogyha Ciprusra utazunk, nem lesz gondunk a közlekedéssel, hiszen itt a helyi közlekedés nagyon jól szervezett, az egyes nyaralóhelyeket egymással összekötik a folyamatos helyi járatok. Azonban hogyha autóval érkezünk, ügyeljünk arra, hogy itt a balra hajtás szabályai érvényesek, ezért erre mindenképp oda kell figyelnünk, és körültekintően kell közlekednünk autóval, de gyalogosan is. A ciprusi látványosságok sorából magasan kiemelkedik a Nemzeti Múzeum, és a Bizánci Múzeum és Művészeti Galéria is, utóbbiban az ország egyik felbecsülhetetlen értékű ikongyűjteményét is megtaláljuk. Szintén érdemes megtekinteni az Etnológiai Múzeumot, melynek épülete már önmagában látványos, azonban hogyha érdekességekre vágyunk, vegyük az irányt a Ciprusi Ékszermúzeum, vagy a Filatélia Múzeum felé, ahol például bélyeggyűjteményt tekinthetünk meg. Szintén érdekes látványosságokat tartogathat számunkra a Ciprusi Pénzverés Történeti Múzeuma is.

A helyi nikóziai Kézműves Központban nemcsak csecsebecséket vásárolhatunk, hanem megtekinthetjük azt is, hogy készülnek a kézműves termékek, így például saját szemünkkel láthatjuk a bőrdíszművesek, fafaragók, kosárfonók, kerámia-, és réztárgyakat készítők munkáját. A Troodos hegység lábánál elhelyezkedő Foini településen is szintén vásárolhatunk kerámiát, kézzel készített székeket, valamint hímzéseket is. Az egész szigeten egyébként számos kézműves terméket vásárolhatunk, mindegyik kis településen foglalkoznak valamilyen termék készítésével.

Cipruson rengeteg fesztivált, ünnepséget és szabadidős programot rendeznek, melyeken jobban megismerkedhetünk a helyi ételekkel, különlegességekkel és szokásokkal, így mindenképp érdemes úgy időzíteni az utunkat, hogy egy-egy ilyen rendezvények részt tudjunk venni. Az egyik legismertebb, és legnépszerűbb rendezvény a Karnevál, amelyet a helyiek nagyböjtig tartanak, azaz két hétig. Szintén híres rendezvény a szigeten a Limaszoli Borfesztivál, amelyet minden évben megrendeznek, itt nemcsak a helyi borok megismerésére van lehetőségünk, hanem a szórakozásra is, hiszen ekkor a helyi éjszakai klubok, bárok is becsatlakoznak, és tovább szélesítik a választékot. Persze Cipruson nemcsak fesztiválok alkalmával találunk magunknak kikapcsolódást jelentő programokat, hiszen a kék tenger, és a hosszasan elnyúló homokos tengerpart pihenést, és aktív kikapcsolódást egyszerre ígér azoknak, akik szeretnek a tengerpartokon lebzselni. Választhatunk, hogy olyan strandra megyünk, ahol csak fürdőzni szeretnénk, vagy esetleg vízi sportokat is kipróbálni, hiszen utóbbi esetben szörfözni, és vízisízni is van lehetőségünk, de hogyha elég bátrak vagyunk, kipróbálhatjuk a siklóernyőzést is. Egy másik alternatívája a szigeteken a kikapcsolódásnak a búvárkodás, melyet el is sajátíthatunk a sziget bármely területén, de a hotelek lehetőséget kínálnak általában teniszezésre, és golfozásra is. Nem csak a nyári időszakban tudunk sportolni Cipruson, ugyanis télen a Troodos hegységben sípályák is működnek. A térségben elterjedt sport, és egyben elfoglaltság még a horgászat és halászat is, amikhez viszont engedélyre lesz szükségünk, amit a nikóziai Halászati és Tengerkutatási Minisztériumban válthatunk ki. A szigeten számos kirándulási lehetőség is adódik, elindulhatunk túrázni gyalog, vagy kerékpárral is, és közben felfedezhetjük a szigetet, és a településeket. Vannak előre megtervezett túraútvonalak, amelyek többnyire a helyi erdőkön keresztül vezetnek, csodaszép környezetben. Pafosban található az Aphrodité Vízi Park, mely szintén jó kikapcsolódási program lehet, de helyet foglaltathatunk magunknak egyikre, a sok hajóút közül, amely a környező kis szigetek felfedezésére irányul.

A ciprusi konyha igencsak változatos ételekből áll, kicsit olyan mintha minden nemzetközi konyhából csipegetnénk. Hogyha egy helyi étteremben járunk, rendeljünk egy Mezedhest, ami azt jelenti, hogy legalább 10 féle ételből hoznak ki nekünk apró ínyencfalatokat, melynek követeztében az egész ciprusi konyhát egyszerre ismerhetjük, ízlelhetjük meg. Olyan ételeket találunk majd, mint a saláták, az oliva bogyó, a tenger gyümölcsei, a kecske-, és juhtejből készült lágy halloumi, amely a hely jellegzetessége, egyfajta grillezett sajt. A húsételek között a legnépszerűbb a füstölt disznóhús, a lountza, valamint a darálthús-gombócok, melyet kleftedestnek hívnak. Desszertként általában gyümölcsöt fogyasztanak a helyiek, vagy túróval és mézzel töltött édes süteményt, bourekiát. Cipruson rendkívül finom borokat készítenek, így biztosan ebből érdemes megkóstolnunk egy, vagy több fajtát az ételek mellé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bamako, a híres rallyváros

Bamako az Afrikában található Mali fővárosa, és egyben az ország politikai, közigazgatási, és gazdasági központja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük