Kezdőlap » Fitnesz » Változatosság a súlyzós edzésben: a szuperszettek

Változatosság a súlyzós edzésben: a szuperszettek

A hagyományos súlyzós edzésterv megadott számú gyakorlatból, ezen belül sorozatokból, és ismétlésekből áll. Egyszerre csak egy gyakorlatot végzünk, és ha az összes sorozatot befejeztük, akkor jöhet a következő. A szuperszettek az intenzitás növelésére, és az edzésidő lerövidítésére is alkalmasak: ennél a módszernél két különböző gyakorlatot végzünk felváltva, rövidebb pihenőidővel. A szuperszettek arra is megoldást jelenthetnek, ha izmaink fejlődése leállt, vagy lelassult. A megszokott edzésterv helyetti szokatlan, újfajta terhelés biztosan növekedésre sarkallja az izmokat!

A szuperszetteknek két alapvető típusa létezik. Az egyik változat, amikor ugyanarra az izomra végzünk kétféle gyakorlatot felváltva. Például melledzés esetén a kétkezes fekvenyomást kombinálhatjuk egykezes fekvenyomással, vagy tárogatással. Ide tartozik az is, amikor az izomcsoport különböző részeire végzünk gyakorlatokat: például tolódzkodást alsó mellizomra, illetve tárogatást ferde padon – utóbbi elsősorban a mellizom felső részét terheli.

A szuperszett másik gyakori változata, amikor két különböző, legtöbbször antagonista (egymással ellentétesen ható) izomcsoportot edzünk felváltva. Ilyen például a mell-hát, illetve a bicepsz-tricepsz. Ha az egyik izomcsoportra edzünk, azzal nyújtjuk a másikat. Sok testépítő kihasználja ezt a hatást, és felváltva végez hát-, és mellizom-gyakorlatokat. Például előfordulhat a fekve nyomás, és húzódzkodás kombinációja, de a bicepsz-tricepsz szuperszettek is nagy népszerűségnek örvendenek. A szuperszettek kezdők, és haladók számára is alkalmazhatóak: új színt vihetnek edzésünkbe, és a teljesítményünket is növelhetjük velük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük