Kezdőlap » Egészséges életmód » Valóban egészségtelenek az édesítőszerek?

Valóban egészségtelenek az édesítőszerek?

Az édesítőszerekkel kapcsolatban a táplálkozástudományi szakértők még nem jutottak egységes álláspontra. Valóban olyan károsak a cukorhelyettesítők, mint ahogy egyesek állítják – vagy akár még előnyökkel is járhatnak a cukor fogyasztásához képest?

Tény, hogy az édesítőszerek alacsonyabb kalóriatartalmúak, és nem károsítják a fogainkat. A legtöbben szeretjük az édes ízt, azonban tudjuk, hogy a túlzásba vitt cukorfogyasztás egészségtelen: fogszuvasodást okozhat, elősegítheti a túlsúly, és a cukorbetegség kialakulását. Ésszerűnek látszik, hogy alternatívát keresünk a kalóriadús édesítőanyagra. Azonban ez sajnos nem ennyire egyszerű: a mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám, ugyan szinte kalóriamentesek, azonban egyes szakértők szerint rákkeltőek lehetne. Valószínűsítik ezenkívül, hogy az édesítőszerek étvágynövelő hatásúak, így kontraproduktívak lehetnek a fogyás szempontjából – azonban ez az állítás is vita tárgya.

Az utóbbi időben számos újfajta édesítőszer került forgalomba, például a növényi eredetű stevia. A steviával kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, mivel az édesítőszer előállítása során kémiai eljárásokat alkalmaznak, így a szó szoros értelmében nem tekinthető természetesnek. Édesítő hatása erősebb, mint a cukornak, viszont kellemetlen, kesernyés mellékíze lehet.

A táplálkozástudományi szakértők egy dologban azonban egyetértenek: azok a termékek, amelyeket édesítésre használunk – akár cukor, méz, vagy édesítőszer -, nem tekinthetőek egészségesnek. Kivételt képez az édes gyümölcs (viszont a fogyókúrázóknak a gyümölcsfogyasztásban is érdemes mértéket tartani). Megfelelőbb megoldást jelent az édes ízű élelmiszerek arányának csökkentése étrendünkben, a leszokás az édességekről.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük