Kezdőlap » Családi élet » Válás kisgyermekkel

Válás kisgyermekkel

Egy válás mindkét fél kudarca, hisz senki sem azért házasodik hogy évek múlva a bírósághoz fordulva megszüntesse ezt a szép köteléket. Sokkal nehezebb a pár helyzete ha már gyermek is van a családban, méghozzá kisgyermek. Hogyan oldható meg intelligensen hogy a gyermekünk a lehető legkevesebb lelki sérüléssel kerüljön ki egy válásból? A vitákat, veszekedéseket lehetőleg kerüljük a gyerek előtt. Természetesen ez nehezen megoldható és a későbbi konfliktuskezelés tanulására nézve hasznos is lehet ha néhány vitát lát a gyermek. Ez viszont kulturált körülmények között kell hogy végbemenjen, a konfliktust pedig mindig zárjuk le (legalább a gyerek előtt) és magyarázzuk el neki, hogy nem Ő a hibás, de ezt anyának és apának muszáj megvitatnia.

Próbáljon mindkét szülő a maximális időt tölteni ez időszak alatt a gyermekkel. Egy légkörben már ilyenkor nagyon nehéz, de ritkán ez is előfordul. Még a külön – külön is jobb, mintha az egyik fél (általában az apa) eltűnik hirtelen a képből. A gyerek minden feltett kérdésére adjunk választ, ne titkolózzunk, mert azt azonnal megérzi. Természetesen korának megfelelően tájékoztassuk a helyzetről, lehetőleg indulatok nélkül. Erősítsük meg hogy továbbra is mindketten nagyon szeretjük őt, és egymást, de az életünk úgy alakult hogy házasságunk véget ért és külön folytatjuk tovább.

Mindezek higgadt elmondásához természetesen hatalmas akaraterőre van szükség egy válás közepén. Ne fojtsuk vissza esetleges fájdalmunkat, könnyeinket, hisz ezek olyan természetes emberi reakciók amelyek ezzel járnak. A gyerek figyel, tanul és mintát vesz – így tanulja meg a későbbi párkapcsolataihoz szükséges saját válságkezelési helyzeteit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen alkotás az anime és a manga?

Az utóbbi pár évben meglehetősen népszerű lett kishazánkban Japán, így gyakran hallani az anime és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük