Kezdőlap » Hotel » Utazzunk szárnyashajóval

Utazzunk szárnyashajóval

Hazánkban a szárnyashajózás 1962-ben indult, amikor is néhány évvel előtte megalakult a MAHART, a Magyar Hajózási Rt. A szárnyashajó megjelenését követően nagyon gyorsan fejlődött ez az utazási forma, hiszen sok hajót építettek, és korszerűsítették a régieket is, valamint útjukra indították az első szárnyashajókat a Dunán. Az első szárnyashajót egyébként egy olasz mérnök, Enrico Forlanini tervezte, aki rájött arra, hogy a víz alá süllyesztett szárnyak a vízszint fölé emelik a hajótestet, emellett pedig a hajó sebességét is növelik. A szárnyashajóknak alapvetően két típusát különböztethetjük meg egymástól, a folyamit, és a tengerit, ezek a szárnyszerkezetükben térnek el egymástól.

Magyarországon az első szárnyashajót a ’60-as években építették meg, és a Fecske nevet kapta a tervezői után a 60 személy szállítására alkalmas hajó, habár csupán néhány próbautat tett meg, tényleges forgalomba nem állították. Ekkor persze a világ más területein már építettek személyszállításra is alkalmas szárnyashajókat, amelyek modernebbek voltak, például a Szovjetunióban, ahol ismert volt a Volga, és a Nevka nevű szárnyashajó is. A szárnyashajó mellett ekkoriban megjelentek az úgynevezett légpárnás hajók is, utóbbi egy angol elme találmánya.

Az első szárnyashajók, amik hazánkban közlekedtek is, a Sirály I., és Sirály II. elnevezést kapták, és szintén a Szovjetunióból érkeztek hozzánk. Ezekre jellemző volt a kezdetlegesség, mivel ekkoriban még nem igazán figyeltek oda az utastér zajszűrésére, viszont a későbbi modelleknél, a Sólyomnál és a Vöcsöknél már más volt a helyzet. Persze azóta nagyon sok minden változott a szárnyashajózást illetően, a hangszalagról való tájékoztatást felváltották az utaskísérők, valamint a modern technika vívmányainak köszönhetően az utasok pontosan nyomon követhetik, épp hol járnak a megtervezett útvonalon belül.

Manapság már nem számít luxusnak az sem, hogy a szárnyashajókon büfé található, hiszen LCD televíziók is növelik az utasok komfortérzetét. Napjainkban a MAHART-nak nem igazán van konkurenciája a szárnyashajózás terén, hiszen 8 működő hajóval várja a kirándulni vágyókat, az immáron több, mint 1 millió utast szállító turistalátványosság.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bamako, a híres rallyváros

Bamako az Afrikában található Mali fővárosa, és egyben az ország politikai, közigazgatási, és gazdasági központja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük