Kezdőlap » Nyaralás » Utazzunk: Minneapolis

Utazzunk: Minneapolis

Minneapolis építészetileg merész felhőkarcolókból álló modern város. Gazdagságát korábban gabonaőrlő malmainak köszönhette, ma pedig a high-tech vállalkozások otthona.

A város és St. Paul olyan közel fekszik egymáshoz, mint két városrész, mégis külön településekként kell kezelni őket. Valójában csak a Mississippi választja el őket, de a két város olyannyira kihangsúlyozza önállóságát, hogy a turisztikai prospektusokban a közeli szomszédot meg sem említik. Minneapolis malmaiban őrölték régen szinte az egész Közép-Nyugat búzáját, amelyet aztán a folyón szállítottak szerteszét.

Ma azonban egészen más pénzforrásból él a város, ugyanis a II. világháború óta technológiai vállalkozások egész sora telepedett itt le, többek között a Honeywell, vagy a Control Data. Minneapolistól délre épül a világ legnagyobb vásárlóközpontja is, a Mall of America. De kulturális szempontból is vannak kiemelkedő jelenségei a városnak, itt születette meg az Amerikai Indián Mozgalom, amely az őslakosok jobb életkörülményeiért harcol. A sziouxok nyelvén a Minne vizet jelent, a görög eredetű Polis pedig várost.

A határban lévő 22 tónak köszönhetően a város valóban rászolgált erre a névre. A hóban gazdag és gyakran mínusz 20 fokot is elérő hideg miatt a város alapjainak vidékét, ahol a Mississippi és a Minnesota folyók találkoznak, csak viszonylag későn fedezték el, az első helyőrséget pedig 1807-ben alapították. Sikertörténet tehát, hogy hogy kétszáz év alatt a nyers földből egy igazi világvárost sikerült létrehozni Amerika szívében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Utazzunk: Austin

Az amerikai állam története meseszerű furcsasággal kezdődik. Amikor Texas még független köztársaság volt, amely épp …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük