Kezdőlap » Ünnepek » Ünnepek a Briteknél

Ünnepek a Briteknél

A Karácsonyt az emberek túlnyomó többsége ünnepli itt Európában, de nem biztos, hogy úgy ahogy mi szoktuk. Beigli, szaloncukor, halászlé… talán nem árulunk el nagy titkot, hogy Nagy-Britanniában nem divatosak. A maradiságukról és kiválónak nem nevezhető gasztronómiájukról híres angolok pudingoznak. De nem olyan pudinggal, amire elsőre gondolnánk.

Kevés olyan brit család van, ahol ne kerülne az asztalra egy kis „Christmas Pudding”. Ez nem hasonlít az itteni pudingporos-tejes pudinghoz. Aszalt gyümölcsöket, fűszereket és magvakat tartalmaz. A recept eredetije a királyi családtól származik. A pudding alapja december első vasárnapján készül el, az úgynevezett „Stir-up-Sunday” napon. A hagyomány szerint ekkor a család minden tagjának meg kell kevernie az alapot, méghozzá csukott szemmel. És az sem mindegy, milyen irányba keveri: nyugati irány a megfelelő! Kevergetés közben pedig kívánni kell valamit. Csak ez után sütik meg és teszik hűvös helyre egészen Karácsonyig.

A sütemény magyalág díszítést szokott kapni, majd leöntik brandy-vel és meggyújtják. A tűz elijeszti az ártó szellemeket. A másik verzió szerint belesütnek egy ezüstérmét és aki megtalálja, az szerencsés évet kap a sorstól. Ez utóbbi szokás nemcsak a briteknél jelenik meg.
Tálaláskor tejszínnel, vajjal vagy vanília sodóval kerül a vendégek elé.
Az angol pudding szót sokszor a magyar pudinggal fordítják, ami téves. Hiszen sokszor egyáltalán nem azonos a két étel. Tehát, ha legközelebb karácsonyi pudingot emleget valaki, akkor a brit puddingra kell gondolni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

István király kenyere

Ez az az ünnepünk, amely a történelem során nevében a legtöbbet változott. Augusztus 20-a ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük