Kezdőlap » Lakberendezés » Újítsuk fel a konyhát!

Újítsuk fel a konyhát!

A konyha az otthoni családi élet központja. Ha valóban ezt akarjuk, akkor viszont barátságosnak, kényelmesnek kell lennie. Régen tágas lakókonyhák épültek a lakásokban, mára sajnos ezek alapterülete a töredékére csökkent. Sajnos még az újonnan épült lakásokban sem szánnak neki elegendő teret. Pedig ahhoz, hogy a főzés ne nyűg, hanem élvezetes tevékenység legyen, jól felszerelt, praktikusan kialakított helyiségre van szükség. Ahol mindennek van helye, a főzéshez szükséges eszközök a háziasszony keze ügyében vannak.

Kisebb ráfordítással a már meglévő, megunt konyhánkat is átalakíthatjuk úgy, hogy az a kényelmünket szolgálja. Azt feltétlenül figyelembe kell venni, hogy az elektromos, a víz-, és gázcsatlakozások kötöttségeket jelentenek, amelyek miatt a berendezéseket és a bútorokat nehezen lehet elmozdítani a helyükről.

A főzési folyamat a tárolás, az előkészítés és a főzés. A három legfontosabb berendezési tárgy tehát a hűtőszekrény, a mosogató és a tűzhely. Ezek legjobb, ha háromszög alakban vannak, egymástól körülbelül 1-2 méteres távolságban. Így elejét vehetjük a fölösleges járkálásnak. Célszerű, ha minden egység mellett van egy szabad munkapult, hogy amikor a hűtőből kivesszük az ételt, vagy a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, kényelmesen el tudjuk helyezni.
Érdemes beépíthető főzőlapot vásárolni, mert így elkerülhetjük, hogy amikor a hagyományos, régi tűzhelyet valamilyen oknál fogva elhúzzuk a helyéről, rémes állapotokkal találjuk szembe magunkat. Az oldalán, az alján és a padlón letakaríthatatlan ételmaradékok, megkövesedett por.

A hűtőszekrény a konyha legnagyobb darabja. Általában fagyasztóval kombinált, és többnyire önállóan, a sarokban áll. A modern konyhákba választhatunk beépített változatot, ez kevésbé zavaró látvány, viszont ezeknek űrtartalma általában kisebb.

Az egyik leghasznosabb konyhai találmány a mosogatógép. Érdemes áldozni rá, mert rengeteg időt, energiát spórolhatunk meg vele. Legjobb, ha a mosogatótálca alatt helyezzük el. Felújításkor, ha esetleg még nem szándékozunk mosogatógépet vásárolni, a csatlakozását akkor is érdemes kiépíteni, így ezzel később már nem kell bajlódni.
A konyhabútor cseréje költséges dolog. A nincs erre lehetőségünk, kevesebből is újjávarázsolhatjuk.

Elég, ha a frontjukat cseréljük le, vagy a már meglévőt át is festhetjük. Bátran játszhatunk a különböző alapanyagokkal, színekkel, keverhetjük a nyers fa és a festett felületeket. Cseréljük le a fogantyúkat, és máris vadonatúj konyhát varázsoltunk az adott alapanyagból.

A konyhában soha nincs elég hely, ezért használjunk fel minden területet. A szekrényekbe épített, kihúzható kosarak, kiforgatható tálcák, amelyek még a nagyobb edények tárolásában is a segítségünkre lehetnek. A nyitott polcok nagyon jó szolgálatot tesznek. Kis helyigényűek, és ügyesen el lehet rajtuk helyezni sok mindent. Ide is pakolhatunk dobozokat, fonott kosarakat, amikben az apró kellékek találnak otthonra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük