Kezdőlap » Iskolakezdés » Új tanév, új élet

Új tanév, új élet

A közhiedelem ellenére sok diák indítja pozitív érzésekkel, reményekkel az új tanévet. Ezek a diákok általában nem kitűnő tanulók, hanem a törekvő hármas-négyes, vagy méggyakrabban a négyes és ötös között állók, akik nem teljesen, vagy éppen egyáltalán nem voltak megelégedve az előző évi eredményükkel, és javítani szeretnének. Legyenek azok felvételire készülő felsős általános iskolások, vagy éppen érettségire készülő gimnazisták, ők azok, akiknek még van reményük elérni az életben azt, amit szeretnének, és ezért mindenképpen küzdeni akarnak, legalábbis ezt határozzák el magukban iskolakezdéskor.

Ennek a motivációnak a megléte talán a legfontosabb, legéltetőbb egy diák számára. Hiszen miért másért koptatja napi 5-10 órát az iskolapadot, mintsem azért, hogy beválthassa nagyra törő álmait a későbbiekben? Sajnos azonban az első pár lelkes hét után több oknál fogva könnyen el tudják veszteni a motivációjukat.

Az első ilyen romboló tényező a rengeteg tömör, gyakran unalmas tananyag. Akármennyire optimista is a nebuló az elején, a túlterhelés következtében újraértékeli az életét, és gyakran arra a következtetésre jut, hogy neki nem érdemes több időt arra a bizonyos tantárgyra szánni, hiszen sokkal, szerinte hasznosabb dolgok foglalkoztatják. Legyen az zene, rajz, vagy éppen a számítógép (ahol szintén lehet sok hasznos munkát végezni), ők inkább azokkal a dolgokkal foglalkoznának, ami pillanatnyilag örömöt okoz nekik. És azon a szép délutánon, amikor lecsapja a tankönyvet, és elhatározza, hogy ő inkább igenis befejezi a festményét, amin még nyáron olyan lelkesen dolgozott, akkor fog bekövetkezni a baj: a felhalmozódott tanulnivalóból még több lesz, a jegyek lassan romlani kezdenek, és lustának kezdik nevezni azt a diákot, aki csak az élet örömeit szerette volna élvezni pár percig. Saját magával szeretett volna foglalkozni, a jelenlegi önmagával, nem a jövőbelivel.

Ennek a példának azonban nem kell ilyen rosszul végződnie. Ha az ember megpróbálja beosztani az idejét, és minél jobban betáblázni a teendőit, akkor kiegyensúlyozottabb, rendszerezettebb tanévet fog túlélni, és nem kell folyamatos lelkiismeret-furdalásban szenvednie.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Iskolakezdés

Véget ért a nyár, kipihenve, kinyaralva várjuk az első tanítási napot! :-) Kicsit más lesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük