Kezdőlap » Fitnesz » Túrázás: sport, és kikapcsolódás az egész családnak

Túrázás: sport, és kikapcsolódás az egész családnak

A túrázás nem igényel különleges felszerelést, nem jelent erős fizikai megterhelést: az egész család számára megfelelő mozgásforma. A természet közelsége nemcsak testileg, hanem szellemileg is kikapcsolódást jelenthet.

A túrázás során felhasznált energia alig kevesebb, mint amennyit futásnál égetünk el. Nem számít, hogy két óra, egy óra, vagy fél óra alatt teszünk meg öt kilométert: a szervezetünk ugyanannyi kalóriát használ fel. A természetben tett séta segít a civilizációs betegségek megelőzésében: nemcsak a mozgás, hanem a mentális hatások, és a természet közelsége miatt is segíti a regenerációt. A rendszeres túrázás amellett, hogy lelkileg kiegyensúlyozottá tesz, testileg is segít fittnek maradni: számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik.

A túrázás jót tesz a szív, és a keringési rendszer egészségének. Aki rendszeresen túrázik, javítja az általános kondícióját, ezzel csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések rizikóját. A séta a szabadban az immunrendszerünket is erősíti. Javítja a vérellátást, és erősíti izmainkat, de emellett kíméli ízületeinket, a csontokat, és az ínszalagokat. A túrázás segíthet a vérzsír-, és a vércukorszint csökkentésében, és serkenti az anyagcserét: ezzel a fogyókúra sikeréhez is hozzájárulhat.

A túrázásra is érvényes ugyanaz, ami az összes többi mozgásformára: fontos, hogy fokozatosan kezdjük: először csak rövid sétákat tegyünk (ha eddig rendkívül keveset mozogtunk, kezdésként akár a közeli park is megteszi), és csak több lépésben növeljük a terhelést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük