Kezdőlap » Fitnesz » Túrázás idős korban

Túrázás idős korban

A rendszeres túrázás kifejezetten szívbarát mozgásforma, mely a 60 év feletti embereknek is megfelelő lehet. A szív, és érrendszer több órán keresztül tartó megemelkedett teljesítménye a túrázás során edzi a szívizomzatot és az érfalakat. Ezáltal emelkedik a szívizom teljesítménye (szívverési volumen). Az érfalak rugalmasak maradnak, csökken a pulzus és a vérnyomás – ezáltal a szív-, és érrendszeri megbetegedések rizikója.

Egy kutatás szerint a 60 év felettiek háromnegyede már kis mértékű fizikai megterhelés esetén – például lépcsőzés, bevásárlás, vagy egyszerűbb házimunkák – levegőért kapkod. Az ember az életkor emelkedésével egyre könnyebben kifárad, mivel az izomzat az időskori mozgáshiány következtében rendkívül hamar leépül, így a kondíció is gyorsan romlik. Ezenkívül a mozgáshiány idős korban gyakran túlsúly kialakulásához vezet. Ezek a körülmények az idősödő embereknél a szív kiemelkedő terheléséhez vezetnek. Hogy ellensúlyozzák ezt a folyamatot, az idős embereknek többet kellene mozogniuk, és erősíteni a szívüket – ajánlják a szakértők.

Akár a fizikailag inaktív idős emberek is kezdhetik heti két könnyebb túrával: már ez is jelentősen javítja az állóképességet és a koordinációt, csökkenti a vérnyomást és szívfrekvenciát, és hatásos a súlyfelesleg ellen. Először kisebb távolságokat érdemes megtenni, és később tetszés szerint növelni a követelményeket. A pozitív fizikai hatások mellett – az immunrendszer erősödik, az izmok, ínszalagok, csontok kevésbé sérülékennyé válnak, az anyagcsere javul és a túlsúly csökken – a túrázás a léleknek is jót tesz. A séta a természetben megnyugtat, segít a stressz csökkentésében, elősegíti a lelki békét és jó közérzetet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük