Kezdőlap » Egészséges életmód » Túrabakancsunk állagmegőrzése

Túrabakancsunk állagmegőrzése

Számos lehetőség ismert, hogy megkíméljük és megnöveljük túrabakancsunk élettartamát a rutinszerű tisztítástól kezdve a nagy igénybevételt követelő helyek használat előtti bejáratásáig.

A bőr túracipők vízállóságban és tartósságban előnyösek, ha rendszeres bőrkezelést végzünk rajtuk. Míg a GORE-TEX membránok a bakancs belsejében az ember lábát szárazon tartják, a bakancs külsején a bőr könnyen és gyorsan megszívja magát vízzel. Emiatt a bakancs nem csak nehezebb és kevésbé lesz légáteresztő lesz, de az ismétlődő nedves és száraz ciklusok hatására a bőr idővel veszíteni fog rugalmasságából.

Az egyik leghasznosabb trükk bakancsunk várható élettartamának meghosszabbítására a varrás tömítés alkalmazása a nagy igénybevételnek kitett részeken. 1600 Ft-ba és 20 percbe fog kerülni, hogy a kis csövet felszereljük a nagy kopásnak kitett varratok fölé, és megduplázhatjuk vele lábbelink élettartamát. Lehet, hogy nem néz ki majd túl jól, de hatása miatt csúfsága kifizetődő lesz. A bakancs felső része általában a varrások mentén kívül és belül használódik el a leggyorsabban, éppen ott, ahol a lábfej hajlik minden lépésnél. Azok a bakancsok, melyeknél ez a rész egyetlen bőrdarabból lett kiképezve, mentesülnek a varrás menti gyenge pontoktól. Mert függetlenül a felhasznált anyagok minőségétől, minden lábbelinél ezek a gyenge pontok. Ha kis mennyiségű sár, vagy homok bejut ezekbe a varrásokba, megszáradva ott úgy viselkedik, mint a smirglipapír, elemészti a varrást. A kövekkel és gyökerekkel való érintkezés miatt ezek a területek is hajlamosak a gyors kopásra. Ezek miatt a varrástömítő anyag használata mindenképp jó ötlet.

Több napos túra alkalmával minden nap végén tisztítsuk meg alaposan a bakancsot, vegyük ki a talpbetétet akár akkor is, ha pihenőt tartunk. Rendszeresen rázzuk ki a bakancs belsejébe jutott szennyeződéseket, és távolítsunk el minden rögöt, kavicsot, ami a talpbetét aljára tapadt. A legjobb módja, hogy a betétet is tisztán tartsuk, ha meleg vízzel és puha kefével tisztítjuk meg. Éjszakánként ne tegyük túl közel a tábortűz mellé, mert a meleg gyorsan kiszárítja a bőrt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük