Kezdőlap » Betegségek » Toxoplasmosis

Toxoplasmosis

Ez a betegség fertőző betegség, amelyet a macskák terjesztenek a székletükkel. Ezek mikroszkóppal látható élőlények amelyek a vérárammal és szájon bejutnak az emberi szervezetbe, és ott szaporodnak rohamosan. Épp immunrendszerű embernél nem okoz gondot, hisz a felnőtt lakosság zöme átesik a fertőzésen, csak abban az esetben van gond, ha épp valami betegség van.

Ilyenkor okoz gondot. Kismamákra felettébb veszélyes. A macska ürüléke ami bejuttatja az emberi szervezetben, ha kerti munka volt, vagy kisgyermek kint játszott és nem mosott kezet. Fertőzés gyanúja esetén az abortusz javasolt, mert súlyos károsodás éri a magzatot. E mellett kisgyermekeknél okoz veszélyt fertőzés esetében.

Több fajta tünet lehet, attól függ az élősködök melyik területen szaporodtak el nagyon. Súlyos, akár életveszélyes is lehet. Idegrendszeri károsodást is okozhat a nem időben észrevevő és későn kezelt kis beteg. Ez azért lehet, mert nagyon nehéz bizonyítani a betegséget. Nehezen jönnek rá, mivel is állnak szemben. Sokszor, nem is gondolnak rá. Fontos, hogy amikor kiderül azonnal elkezdeni a gyógyszerezést, mert vannak hatásos készítmények ezekre a kis élőlényekre. A vérből viszont soká ürül ki, minimum fél év, ezért vérvizsgálatokat kell elvégezni. Fél év után is még évekig ellenőrizni kell a vért, és csak többszöri negatív után lehet biztosan állítani, meggyógyult a kis beteg. A fertőzés ellen, gyakori kéz mosással lehet védekezni, kerülni kell a macskák ürülékeivel szennyezett területeket, és a húst is csak jól átsütve szabad fogyasztani, a hirtelen sültek nem jók!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük