Kezdőlap » Betegségek » Tippek gluténérzékenyeknek

Tippek gluténérzékenyeknek

A cölikália, más néven lisztérzékenység diagnózisa jelentős korlátozást jelent a táplálkozással kapcsolatban. A gluténérzékenység egy életen át tartó életmódváltást és odafigyelést igényel. Szerencsére egyre több gyártó állít elő speciális, gluténérzékenyek számára készült termékeket. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a gyártásnál az alapvetően gluténmentes termékeket külön kezelik: egyre nagyobb választék van kifejezetten gluténérzékenyeknek kifejlesztett élelmiszerekből, melyek az eredetileg glutént tartalmazó fajták speciális változatai.
Amíg a vékonybél glutén által okozott sérülései helyre nem állnak, a terápia kezdetén a tejtermékeket is kerülni kell, mivel így a tejtermékeket sem képes a szervezet megfelelően lebontani. A bélfunkciók regenerálódása után a tejtermékek gond nélkül fogyaszthatóak.
A különböző reform-, és bioélelmiszereket forgalmazó üzletekben, de a szupermarketekben is egyre nagyobb a választék gluténérzékenyek számára készült termékekből: sok helyen gluténmentes süteményeket, kekszeket vagy tésztát is találunk. A “hagyományos” pékségekben is időnként megtalálhatóak a fehér lisztből készült termékek mellett a gluténérzékenyek által is fogyasztható, speciális pékáruk.
Ha a gluténérzékeny beteggel többen is egy háztartásban élnek, fontos odafigyelni arra, hogy az élelmiszereket szétválasztva tárolják. Ez a biztonsági eljárás arra szolgál, hogy a glutén semmiképpen se juthasson át a gluténmentes élelmiszerekbe, mivel már egészen csekély mennyiség is a panaszok visszatéréséhez vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük