Kezdőlap » Látnivalók » Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget

A Balaton északi partján található félsziget valaha különálló sziget volt, de a vízszint csökkenése nyomán összeolvadt a parttal. Az egykori vulkáni működés nyomai ma is fellelhetőek, van itt két krátert kitöltő tó is.
Tihany az őskor óta lakott terület, megtalálhatóak az itt élt szerzetesek barlanglakásai, melyek még az 1100-as évekből maradtak ránk.

A félszigeten 60-80 gejzírkúp is található. A dombos, lankás felszínt sztyeppe fedi, ahol a különleges klímának megfelelően mediterrán növények is megélnek. Leghíresebb növény a levendula. Több mint száz madárfaj is él a környéken, ilyen a füleskuvik, a kabasólyom, a gyöngybagoly és a gyurgyalag.

Tihany legismertebb jelensége a visszhang. Ez az apátság felépítése óta létezik. A Visszhang-dombról elkiabált szavak a 300 méterre lévő dombról visszaverődnek. Ez a folyamat két másodperc alatt játszódik le. Sajnos, ez a visszhang már a múlté, köszönhetően a beépítéseknek és a fák magasságának.

Mindenképpen látogassunk el a tihanyi bencés apátságba. A monostor 1055-ben épült, I. András király utasítására. Végleges formáját 1744-ben érte el. A templom mennyezetét freskók díszítik, melyeket Székely Bertalan, Lotz Károly és Deák-Ébner Lajos alkotott. Az altemplomban királyok temetkeztek és itt található még a Bencés Apátsági Múzeum is.

Ha a környéken járunk, látogassunk el az Óvári-hegyre, itt láthatóak a bazilita szerzetesek remete lakjai. A Lóczy-Gejzír sétaút is kötelező. 18 km hosszú és a térség állat-és növényvilága mellett a kultúrtörténelmi emlékekkel is megismerkedhetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük