Kezdőlap » Fitnesz » Testépítés: mekkora súllyal végezzük a gyakorlatokat?

Testépítés: mekkora súllyal végezzük a gyakorlatokat?

Ha erősítő edzést végzünk, és izmainkat szeretnénk növelni, fontos, hogy jól ítéljük meg a súly nagyságát. Ne feledjük, hogy a súlyemelés csak egy eszköz: az optimális izomfejlődés a cél.

A tapasztalt személyi edzők sem tudják megmondani ránézésre, mekkora súlyt használjunk, csak általános tanácsokat adhatnak a meghatározására. Magunknak kell kitapasztalnunk, milyen súlyokkal végezzük szabályosan, de izmainkat a lehető legjobban megdolgoztatva a gyakorlatot.

A súly meghatározásánál figyelembe kell venni, hány sorozatot végzünk, és milyen ismétlésszámokkal dolgozunk. Tízes ismétlésszám esetén akkora súlyt válasszunk, amellyel szabályosan végre tudunk hajtani tíz ismétlést a gyakorlatból, de tizenegy már nem menne. Mindenkinél vannak olyan periódusok, amikor jobban megy az edzés. Elképzelhető, hogy ezeken a napokon egy tizenegyedik ismétlést is ki tudunk préselni: ne ragaszkodjunk a meghatározott ismétlésszámhoz, használjuk ki ezt a lehetőséget. Azonban, amikor elérjük azt a pontot, hogy rendszeresen 1-2 ismétléssel többet végzünk az előírtaknál, emeljünk bátran a súlyon.

Ha egy gyakorlatot kevesebb súllyal tudunk végrehajtani, mint korábban, az sem feltétlenül ad okot a kétségbeesésre. Amennyiben nincs szó túledzésről, nem megfelelő táplálkozásról, vagy a regeneráció hiányáról, nem valószínű, hogy gyengültek az izmok. A szakértők szerint ilyenkor sokkal inkább az áll a háttérben, hogy a jobb mozgáskoordináció miatt képessé válunk szabályosabban végezni a gyakorlatot. A helyes kivitelezésnél azonban kevesebb izom vesz részt a mozgásban, jobban izoláljuk a célizmokat. Ugyan a súlyt csökkentenünk kell, de a gyakorlat hatékonyabbá válik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük