Kezdőlap » Egészséges életmód » Tervezzük meg gyermekünk táplálkozását

Tervezzük meg gyermekünk táplálkozását

Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek számára is szükséges lehet a megfelelően megtervezett táplálkozás ahhoz, hogy fejlődésük zavartalan legyen. A kisgyerekeknek kiegyensúlyozott, életkortól függő, és egészséges táplálkozásra van szükségük már az első életévekben is. A megfelelően megtervezett étkezések segítenek megelőzni a betegségeket, és a fejlődési zavarokat. A szülők feladata biztosítani, hogy gyermekük étrendje az összes fontos tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmazza.

Az első öt hónapban mindenképpen az anyatej az ideális táplálék a kisbaba számára. Az ötödik hónap után a csecsemő fejlődésétől függően el lehet kezdeni a hozzátáplálást: például sárgarépapürét adni a kicsinek. Amikor a kisbaba képes kanállal enni, adhatunk neki különböző kásákat, pépes állagú ételeket. A kását időnként felválthatja a tej, az újdonságokat csak fokozatosan vezessük be a gyermek étrendjébe. A tizedik hónap után már egyéb, gyerekek számára fogyasztható (nem túl fűszeres, nem túl zsíros) ételeket is kóstolhat. A csecsemők, kisgyerekek szívesen játszanak az étellel: ez egyfajta tanulási folyamathoz tartozik, nem kell feltétlenül megakadályoznunk.

Amikor a hozzátáplálást elkezdjük, a csecsemő megfelelő folyadékbevitelére is jobban oda kell figyelnünk. Minden étkezéshez adjunk innivalót is. A hatodik hónaptól körülbelül 200 ml folyadék fogyasztása ajánlott naponta. Egy éves korban a folyadékszükséglet már napi 700-800 ml. Ne adjunk cukrozott, illetve erősen ízesített, szénsavas üdítőket: ideális választást jelent a szénsavmentes ásványvíz, a cukormentes teák, frissen facsart gyümölcslevek (esetleg vízzel hígítva).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük