Kezdőlap » Betegségek » Tél végi fáradtsák ellen vitaminokkal

Tél végi fáradtsák ellen vitaminokkal

Mindegyik vitaminnak meg van a funkciója: az A-vitamin a látásban, a csont fejlődésben, illetve a nyálkahártyák, a bőr és a haj egészségében, a növekedésben vesz részt, illetve a kórokozók elleni harcban is nélkülözhetetlen.

Hiányát jelezheti általános gyengeség, látásromlás, többféle íny- és bőr probléma, valamint a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség meggyengülése. A B-vitaminok népes családjának szintén minden tagja nélkülözhetetlen, többek között az idegsejtek működésében, a sejtek anyagcseréjében, az energia felvételben vesznek részt. Ha nincs biztosítva a szükséges mennyiség, azt étvágytalanság, fáradékonyság, szervezet általános gyengesége, idegrendszeri tünetek és bőrproblémák jelzi.

A legismertebbnek, a C-vitaminnak a csontok, porcok, izmok és vér szöveteit építő kollagén nevű fehérje szintézisben van alapvető szerepe. Így hozzá járul a sebgyógyuláshoz, a csontok erősödéséhez, regenerálódásához. Antioxidáns, segít hatástalanítani a káros szabad oxigéngyököket. a legkülönbözőbb kórokozók elleni immun védelmet erősíti, így a fertőzések elkerülésében és kezelésében is fontos. Hiánya fokozza a szívbetegségek és a szürke hályog kialakulásának kockázatát is. Elégtelen szintjét sápadt, száraz bevérzésekkel, véraláfutásokkal tarkított bőr, orr- és fogínyvérzés, gyulladt, fájdalmas ízületek jelzik. A D-vitaminnak a legfontosabb szerepe a csontok fejlődésében, pontosabban a kalcium és a foszfor beépülésében van, hiányát törékeny csontok, csont ritkulás jelezheti. Az E-vitamin májvédő, a hormonháztartásban, a K-vitamin pedig a véralvadásban játszik szerepet, hiányuk májfunkciós, idegrendszeri és vérképzési zavarokat okoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük