Kezdőlap » Betegségek » Te is alvási részegségben szenvedsz?

Te is alvási részegségben szenvedsz?

Ismered azt az érzést, mikor hirtelen felriadsz a legmélyebb álmodból – megszólal egy riasztó, csöng a telefon, hangos zaj a tévében – és felugrassz az ágyadon hadonászva? A kutatások szerint ez a pillanatnyi zavar, mikor nem tudod, hogy hol vagy és mit csinálsz, az úgynevezett „alvási részegség”, mely minden hetedik emberre hatással lehet.

A Neurology című folyóiratban megjelent egy tanulmány, melyben kutatók több mint 19000 nőt és férfit kérdezett meg alvási szokásairól, valamint kifaggatták őket minden mentális egészségi állapotukról, s megkérdezték őket, milyen tapasztalataik vannak az alvási részegséggel kapcsolatban az elmúlt évben. Azt tapasztalták, hogy nagyjából 15%-nak voltak tünetei. A csoport 71%-a küzdött egyéb problémákkal is, mint az alvási apnoé, bipoláris zavar, depresszió és szorongás. Náluk nagyobb eséllyel jelentkezett a részeges állapot. A másik kockázati tényező a túl sok (több mint kilenc órás), vagy a túl kevés (kevesebb, mint hat óra) alvás.

A kutatás szerint ez az állapot főként reggel, illetve az éjszaka első felében jelentkezik. Olyan, mint az alvajárás, ami alatt a tünetet tapasztalóknak fogalmuk sincs, hogy mit csinálnak. Szóval, egy késő éjszakai olvasás után, ha reggel 6-kor megszólal a vekker, és véletlenül pofon vágod a melletted szundító kedvesedet, akkor lehet, hogy alvási részegségben szenvedsz.

Érdekes, hogy az evolúció lehet az oka ennek a zavarnak. „Ez a védekező mechanizmus a túlélést szolgálja az állatvilágban, ahol szükség van a gyors reakcióra a vészhelyzetekben, hirtelen ébredéskor is.” – mondják a kutatók. – „Hasonló mechanizmus létezik valószínűleg az emberben is.” Alapjában véve a szervezet ösztönösen reagál a hangos zajra, mint fenyegetésre, ami őszintén szólva teljesen érhetőnek tűnik.

Ha ez az állapot visszatérő problémaként felmerül, mindenképpen fel kell keresni egy orvost, mert más alvászavarokat és egészségügyi rendellenességeket is okozhat, ha nem kezelik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mitől alakul ki a bőrszárazság?

A száraz bőr a bőrben található faggyúmirigyek túlzottan alacsony zsírtermelése, és a bőr nedvességszabályozásának zavara …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük