Kezdőlap » Látnivalók » Tatabánya és környéke

Tatabánya és környéke

Tatabánya a Vértes és a Gerecse hegyláncai között, a fővárostól kevesebb, mint 60 km-re fekszik. Komárom-Esztergom megye székhelye 1950-ben lett, miután Tatabánya község 3 évvel korábban egyesült Alsógalla, Felsőgalla és Bánhida településekkel.

A vidék természeti kincsekben gazdag, nem véletlen, hogy már az őskortól kezdve lakott.
A krónikák szerint a honfoglaló magyarok Bánhidánál megverték Szvatopluk seregét és ennek 1000 éves évfordulója alkalmából készült el őseink totemállatát idéző Turul-madár. A város fölé magasodó Kő-hegyen kapott helyet Közép- és Keletet-Európa legnagyobb madárszobra. A hatalmas bronz madár szárnyának fesztávolsága 14 méter, karmai közt Árpád fejedelemkardját tartja, fején a magyar szent korona látható. Donáth Gyula alkotása a város egyik nevezetessége, Tatabánya jelképe lett.
A Turul emlékműtől ösvény vezet a Szelim- barlanghoz, ahol az 1930-as években kezdődő feltárások során ősember csontokat és kőszerszámokat találtak.

Másik nevezetessége a városnak a hazánkban egyedülálló ipari skanzen. A Szabadtéri Bányászati Múzeum hitelesen mutatja be a több mint száz éven át működő bányászatot, illetve a munkások élet -és munkakörülményeit.
Tatabánya vonzáskörzetébe tartozó települések látnivalói is jelentősek.
Vértesszőlősön tekinthetjük meg az 1964-65-ben feltárt világhírű előembertelepet a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelyén.

Tarján és Héreg lankás hegyei, hatalmas erdői kiváló kiránduló helyek, valamint a vadászok egyik kedvenc területe, ahogy a Közép-Európa legnagyobb vadgesztenyeerdeje is amely Gyermelyt öleli körbe.
Az erre járóknak érdemes még megtekinteniük például Szomor egyik látványosságát a Nepomuki Szent János szobrot, a környei katolikus templomot, melyet Ybl Miklós tervezett.
Ezen kívül a tájegységet felkeresők még számos, érdekes és izgalmas helyben gyönyörködhetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük