Kezdőlap » Jog » Tanúvédelmi Program Magyarországon

Tanúvédelmi Program Magyarországon

Ha eddig bárki azt hitte volna, hogy emberek „eltüntetése”, azaz identitásának teljes megváltoztatása kizárólag az amerikai filmekben létezik, akkor nagyon tévedett. Ez bizony egy, a mai Magyarországon is létező jelenség, még akkor is, ha természetesen nem nevezhető mindennaposnak az ilyen „drasztikus” megoldás.

Azoknak a személyek a tanúkénti meghallgatásától, akik kiemelkedő súlyú ügyben rendkívül fontos tényre vagy körülményre rendelkeznek olyan információval, mely az eljárásban mással nem pótolható, nyilvánvalóan nem lehet eltekinteni. Ugyanakkor, amennyiben a tanúnak, hozzátartozójának, vagy rá tekintettel másnak az élete, testi épsége vagy személyi szabadsága veszélybe kerülhet a tanúvallomás megtétele folytán, életszerűen nem várható el, hogy a tanú megbízható, valós információkat szolgáltasson.

Éppen ezért, amennyiben egy tanú tekintetében a fent említett veszély lehetősége felmerül, őt mindenre kiterjedő, maximális védelem illeti meg, mely igazodik a fennálló vagy fenyegető veszélyhez. Általánosságban elegendő biztosíték az, ha a tanú adatait zártan kezelik („különösen védett tanú”) az eljárás során, így a terhelt és védője nem ismerhetik meg azokat. A különösen védett tanút a nyomozási bíró külön hallgatja meg, ő a büntetőeljárásban a tárgyalásra nem idézhető, személyazonossága a terhelt és védője előtt mindvégig rejtett marad. Azonban, amennyiben ezzel nem biztosítható a megfelelő védelem (például mert a terhelt és védője tisztában vannak a tanú személyével), úgy komolyabb intézkedéseket is meg kell tenni a tanúk érdekében, hiszen a cél mindenképpen az, hogy a tanú valós, mindenféle külső befolyástól és hatástól mentes vallomást tegyen.

A 2001. évi LXXXV. törvény értelmében a Védelmi Program „a büntetőeljárásban részt vevő tanú, sértett, terhelt, illetve ezen személyek hozzátartozója, továbbá az érintettekre tekintettel fenyegetett helyzetben lévő más személy védelmének a személyi védelem keretében nem biztosítható olyan szervezett formája…” – látható tehát, hogy ezen védelem nem is korlátozódik kifejezetten az eljárásban részt vevő tanúkra, hanem akár még a terhelt is részesülhet benne. (Például amennyiben a hatóságokkal együttműködve segítséget nyújt tettestársai kézre kerítésében.)

A Tanúvédelmi Szolgálat a rendőrség egy speciális szervezeti egysége, melyet kifejezetten a Védelmi Program megvalósítására hoztak létre. Ők tesznek meg olyan óvintézkedéseket, mint például az érintettek nevének és személyazonosságának megváltoztatása, nyilvántartásokban való adatzárlat elrendelése, illetve esetenként akár az érintettek számára új lakóhely, tartózkodási hely biztosítása. A Programban részt vevő személyek a büntetőeljárásban eredeti személyazonosító adataikat közlik, tartózkodási helyükként pedig a Tanúvédelmi Szolgálat címét adják meg. Őket elérni, idézni a bíróság is csak erről a címről tudja, új adataikat a Szolgálaton kívül senki sem ismerheti meg.

A nemzetközi együttműködés keretében mód van arra is, hogy a védett személyeket külföldre költöztessék, ahol – az itthonihoz hasonlóan – szintén biztosítják teljes védelmüket. Ugyanígy Magyarország is fogad külföldről védendő személyeket.

Természetesen az új személyazonosság és lakóhely biztosítása mellett a Szolgálat egyéb segítséget is nyújt: mentális, szociális és gazdasági támogatást, valamint jogi segítségnyújtást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A hatályos büntető anyagi- és eljárásjogi jogszabályok bizonyos esetekben fakultatív módon lehetővé teszik, más esetekben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük