Kezdőlap » Családi élet » Takarékos háztartásvezetés vidéken

Takarékos háztartásvezetés vidéken

A mai rohanó, válságokkal tarkított világban nem árt, ha az ember takarékos háztartást vezet. Ha ez egyben a környezetet is kíméli dupla haszon.

Hogyan is lehet megoldani mindezt? Nem hiába mondogatták nekünk szüleink: ” A jó pap is holtig tanul.”. Ahhoz, hogy korszerű és gazdaságos háztartást tudjunk vezetni nyitottnak kell lenni az újdonságokra és állandóan keresni kell a még jobb ötleteket.

Egy kertes családi háznál, bármilyen kicsi is a kert kezdjünk el zöldséget termeszteni. Ha megterem a főznivaló sok pénzt meg lehet takarítani, ráadásul vegyszermentes, egészséges élelemhez jutunk. Ha van elég helyünk telepítsünk gyümölcsöket is. Málnát, szedret a kerítés mellé is ültethetünk akár, az eper pedig hamar megörvendeztet bennünket finom termésével.
Ha nem is tudunk termelni, érdemes a piacon, vagy helyi termelőktől beszerezni a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket és eltenni belőlük télire, így nem csak takarékoskodhatunk, de egészségesebb ételt is ehetünk.

Mosópor helyett használjunk házilag készíthető mosógélt, melynek receptje több változatban is elérhető az interneten. Folyékony szappanunkat is elkészíthetjük saját magunknak. A szódabikarbóna használatával is kiválthatunk rengeteg tisztítószert, mert használhatjuk súrolópor helyett. Nedves szivacsra tegyünk szódabikarbónát, dörzsöljük át vele a tisztítani kívánt felületet, majd vízzel öblítsük le és töröljük szárazra. Padlótisztításra is alkalmas, ebben az esetben egy vödör meleg vízben oldjunk fel 3 evőkanál szódabikarbónát, adjunk hozzá pár csepp illóolajat, és már kezdhetjük is a munkát. Hűtő szagtalanítására egy nyitott edényben tegyünk a hűtőbe pár kanálnyi szódabikarbónát. A felsoroltakon kívül még rengeteg felhasználási módja létezik.

Ha sok a villanyszámlánk nézzük meg mivel tudnánk takarékoskodni. Ha felelőtlenül használjuk a számítógépünket ne csodálkozzunk a számla magas összegén. Sok pénzt megtakaríthatunk, ha igyekszünk tudatosan használni a számítógépünket és előre megtervezzük mennyi időt tölthetünk el előtte. Ha megtehetjük cseréljük le laptopra, amely sokkal kevesebb energiát fogyaszt.
A kihasználatlan fagyasztó is sok energiát pazarol. Ha már csak néhány csomag mirelit árválkodik benne, nézzük meg, hogy befér-e a hűtőszekrényünk mélyhűtő részébe, illetve tervezzünk olyan menüt, amihez fel tudjuk használni őket. Egy régi fagyasztó akár havi 2000 Ft értékű energiát is elfogyaszt.
Ha megtehetjük íróasztali és olvasólámpánkat cseréljük korszerű led világításra, konyhapultunk felett használjuk led szalagot. Jelentős megtakarítást érhetünk el.

Sok pénz maradhat a pénztárcánkban egy becsületesen vezetett háztartási napló segítségével is. Ha leírjuk kiadásainkat magunk is látni fogjuk, hova tűnik el a pénzünk, mi az a kiadás amit később feleslegesnek tartunk. A bevásárló lista írásával és annak betartásával szintén jól járunk, főleg, ha előre betervezzük mennyit költhetünk édességre és nasira és nem csábulunk el az akciók láttán.

Ha elmegyünk otthonról mindig legyen nálunk víz és némi ennivaló. Ha kirándulni megyünk csomagoljunk élelmet és ne a drága vendéglátóhelyeken étkezzünk. Egy hangulatos piknik az egész családnak jólesik majd.

Ha megtehetjük szerezzünk be, vagy építtessünk, építsünk egy sparheltet a konyhába és használjuk bátran, főzés és sütés alkalmával, akár vízmelegítésre is.

A nagyon elszánt és környezettudatos emberek megpróbálkozhatnak az alomszék használatával is. Ma Magyarországon rengeteg ivóvizet húzunk le a lefolyón, ugyanakkor a szennyvízkezelés sem megoldott. Az alomszék házilag is elkészíthető, néhány szál deszka, vödör, wc ülőke és némi faforgács szükséges a kezdeteknél.
Az automata mosógép is kiváltható egy okos szerkezettel, amellyel mosás közben akár akkumulátorunkat is feltölthetjük. A Forgatag elnevezésű szerkezet több helyen megtalálható az interneten is.

Mindig érdemes új lehetőségeket keresni, új módszereket kipróbálni, mert nem mindig a kényelmes a legjobb megoldás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük