Kezdőlap » Jog » Szólásszabadság – korlátozás

Szólásszabadság – korlátozás

A XX. század végén megjelent a legújabb kommunikációs eszköz, az internet, amit a teljes szabadság, a jogi szabályozás hiánya jellemzett. A korlátozás már akkoriban is nehézkesen működött, hiszen a névtelenség miatt nehéz volt a szabályszegések elkövetőit beazonosítani. Az internet esetében a tartalmak szűrése, féken tartása a legfőbb cél. Ez csak úgy és akkor valósítható meg, ha a szólásszabadság gyakorlását a legcsekélyebb mértékben akadályozzák.
Az alapjogok korlátozására nagy szüksége van a társadalomban élőknek, ahhoz, hogy az egyes jogosultak ezekkel a jogosultságokkal ideálisan éljenek együtt, s azokat egymás számára is megfelelő módon biztosítsák. Ezt már John Locke is megfogalmazta: „ A szabadság nem abban áll – miként mondják -, hogy mindenkinek szabad azt csinálnia, amihez kedve van.

(Hiszen ki lehetne szabad, ha bárki más kénye-kedve szerint parancsolgatna neki?) Hanem abban, hogy tetszése szerint mindenkinek szabad rendelkeznie saját személyével, cselekedeteivel, birtokaival és egész vagyonával ama keretek között, amelyeket engedélyeznek a törvények, melyeknek alá van vetve, miközben nincs alávetve senki más önkényes akaratának, hanem szabadon követheti a sajátját.” A legfontosabb feltétel, hogy az alapjogok korlátozása mindig korszerű legyen és a társadalmi változásokat folyamatosan figyelemmel kövesse, emellett a változtatáshoz szükséges módok, eszközök, lehetőségek pontosan legyenek meghatározva. A legfontosabb követelmény, hogy a legfelsőbb szintű jogszabállyal, az alkotmánnyal ne álljon szemben a korlátozás, s annak mértéke se sértse a személy jogait. Szükséges, hogy az alapjogok korlátozása megfeleljen az arányosság követelményeinek, tehát az elérni kívánt cél fontossága és az ennek érdekében okozott alapjogsérelem súlya megfelelő arányban legyen egymással.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük