Kezdőlap » Látnivalók » Szervita templom

Szervita templom

Budapesten, a Belvárosban található a szervita templom és rendház (Szervita tér 7.). A szerviták – más néven Mária Szolgái – egy testvéri közösség. Magyarországon 1689-ben telepedett le. A barokk stílusú templom és kolostor 1725-1732 között épült. A második világháborút követően a kolostort teljesen elbontották. Magyarországon jelenleg nincs szervita kolostor.

A templomot és rendházat Hölbling János kezdte építeni, majd Payer János György folytatta. Mai homlokzata és homlokzati középtornya Diescher József műve (1871). 1729-ben felállították a barokk Mária-oszlopot a templom homlokzata előtt. A tér eredetileg házhely volt, a 18. század elején vásárolták meg a szerviták, és teret képeztek belőle. Először a Szerviták piaca, a19. század elején Szervita tér, majd 1953-92 ideiglenesen Martinelli nevet viselte.

A templom kapuja feletti dombormű a rend alapítását ábrázolja, tőle jobbra, ill. balra fülkében Szent Anna és Szent Peregrin szobra áll. Kétpilléres emelete kváderekkel kiképzett lábazaton áll. Oromfalának tetején Szent Ágoston és Benizi Szent Fülöp szobra látható. A Városház u. felé nyíló oldalhomlokzatán 3+1 – eklektikusa kiképzett – ablaka, míg egyenes záródású szentélyén nagy lant alakú ablaka van.

Belseje gazdag barokk díszítésű. Főoltárának Szent Anna-képe Hotzendorfer János bécsi festő műve.
A templom és a rendház 1849 májusában Hentzi a Budai Várból lövette Pest. A bombázásában építmény súlyos sérüléseket szenvedett. Az 1945 évi ostromban az épületegyüttes megsérült. Először 1948-ban állították helyre. A hozzáépült rendház és bérház oly súlyosan megrongálódott, hogy le kellett bontani. Az 1970-es években a építményt több részletét restaurálták. Az egykori kolostor helyén épült a belvárosi új telefonközpont. Az átalakítás terveit Jeney Lajos és Bán Ferenc készítette.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük