Kezdőlap » Betegségek » Szem problémák, és betegségek jellemzői

Szem problémák, és betegségek jellemzői

Kisgyermekkorban, de felnőtt korban is gyakori a szem kötőhártyájának gyulladása. Szem pirosság, könnyezés, váladékozás, szúró, viszkető érzés kíséri. A gyulladásos szem reggelre bedagad. Közösségben lévő gyermekeken vírusos vagy baktériumos fertőzés okozza. A kötőhártyás gyermek nem mehet a közösségbe. Ritkábban mechanikai inger vagy a hegesztő ívfénye- UV sugarakat bocsájt ki- válthat ki szemgyulladást.

A szemlencse betegsége a szürke hályog, ez lehet teljes vagy részleges elszürkülése, homályossá válása a szemnek. A veleszületett szürke hályog oka lehet az anyaméhben elszenvedett vírusos fertőzés miatt, például: mumpsz. Később, főleg idős korban lehet anyagcsere-betegségek szövődménye is. A hályog kifejlődése 2-3 de akár 10 évig is eltarthat. A szürke hályogot műtéttel lehet gyógyítani.
A zöld hályog a szem nyomásának kóros megemelkedése. A szem belső nyomását a csarnokvíz és a szem ereiben keringő vér határozza meg. Egészséges szemben 15-22Hgmm a között van a túlnyomás. Az ennél magasabb nyomás károsítja a retinát. A gyógyítás lényege a szem belső nyomásának a megfelelő szintem tartása, ez gyógyszerekkel vagy műtéttel lehet elérni.

A szem leggyakoribb hibája a rövidlátás. Rövidlátás akkor alakul, ki ha a szemtengely hosszabb a kelleténél, így a párhuzamosan érkező sugarak a szemretina előtt találkoznak. Ezt a hibát szórólencsével lehet javítani. Ha viszont a sugarak a retina mögött találkoznak, akkor – mert a szemtengely túl rövid akkor – kialakul a rövidlátás, ezt gyűjtő lencsével lehet kiküszöbölni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük