Kezdőlap » Látnivalók » Szatmár kincsei – Túristvándi

Szatmár kincsei – Túristvándi

Hazánk keleti csücske csupa kincsesbánya. Szebbnél szebb és vadregényesebbnél kalandosabb tájak és látnivalók állítják el az odatévedő turisták lélegzetét. Nyíregyházától mintegy 86 km-re, a tiszabecsi határátkelőtől kb. 17 km-re található a mesébe illő, idilli Túristvándi. A falu egyetlen ipartörténeti műemléke a XVIII. században épült vízimalom, mely a települést végigkísérő Túr folyóra épült.

A nevezetesség két malomkerékkel van ellátva, s a zsindelytetős, két tornyos épület egy igazi kis viskóra emlékezteti az arra járókat. A malmot nagyobb csoportok látogatása esetén kérésre beindítják, de az objektumon belül érdekes képekkel illusztrált malomtörténeti kiállítás is működik – egész évben. A malom ősét valójában Mária Terézia idején említik először az írásos anyagok, de már az 1300-as évekből is maradtak nyomok a létezéséről. A látogatók az épületet belülről is körbejárhatják, sőt a három kisebb erkélynek köszönhetően csodálatos fényképeket készíthetnek a Túrról és annak két partján elterülő zöld területről.

Túristvándi gyönyörűségéhez hozzájárul a XV. századi gótikus templom, melynek diadalívét, ablakait még Hunyadi Mátyás királyunk kőfaragói dolgoztak ki gondosan és rendkívül hozzáértőn.
Túristvándi két évig diákjaként tartotta számon egykori nagy írónkat, Móricz Zsigmondot (1879 – 1942). Móricz 1885-től 1887-ig a faluban tanult, de ez a két év is mély benyomást tett benne, hiszen későbbi írásában is megemlékezik róla, s “jellemformáló kohó”-nak nevezi – mely elég beszédes elnevezés lehet még a mai világban is. Itt töltött éveit nagybátyja házán elhelyezett emléktábla bizonyítja, mely egykor kovácsműhelyként üzemelt.
A Túr folyóban a mai napig megtalálhatók a horgászok kedvencei – ponty, csuka, dévérkeszeg, harcsa. A növényvilág is vadregényes látványt nyújt az erre tévedőknek: a vízi tök, a tavirózsa, a vadkörtefák és a számtalan több tíz-több száz éves tölgy teszi nyugodttá és szerethetővé ezt a kis falvat az ország keleti csücskében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izland a forrongó jég világa

Izland, Iceland – egy sziget közvetlenül az Északi sarkkör közelében, Norvégia és Grönland között. Egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük