Kezdőlap » Fogyókúra » Szakértői tippek a fogyáshoz

Szakértői tippek a fogyáshoz

Végre fogyni néhány kilót – a külsőnkkel kapcsolatos egyik leggyakoribb, egyúttal az egyik legnehezebben teljesülő kívánság. Sokan vannak, akik annak ellenére, hogy számos fogyókúrás étrendet, diétás módszert kipróbáltak, nem tudják elérni az áhított fogyást. Az érintetteknek fontos tudniuk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott diétás táplálkozás és megfelelő mennyiségű testmozgás nélkül nem megy a kilók leadása – hosszú távú sikert ezek nélkül semmiképpen sem érhetünk el. Azonban egyéb faktorok is szerepet játszanak a folyamatban.
A kutatók a túlsúllyal és elhízással kapcsolatos tanulmányok során körülbelül 100 gént találtak, melyek szerepet játszanak abban, hogy valaki hajlamos-e a túlsúlyra. Az erősebb testfelépítés sokszor öröklött tényezőkre vezethető vissza. Az anyagcsere az egyik befolyásoló faktor: az, hogy milyen sebességben, és mekkora mértékben hasznosítjuk energiaként a bevitt táplálékot, és hogy mennyit raktározunk el belőle, a génjeinktől is függ. Az említett 100 gén egymásra, vagy egyszerre kifejtett hatásával kapcsolatban még nincsenek pontos adatok. A táplálkozástudományi szakértők célja, hogy a genetikai háttér ismeretében bárki számára egyéni diétát lehessen összeállítani.
A sport is segít abban, hogy több energiát égessünk el, mint amennyit a szervezetünk a táplálkozással felvesz. Fontos a rendszeresség. A csoportos mozgásformák is sokat segíthetnek abban, hogy tartsuk magunkat elhatározásunkhoz: motiválnak, és kellemesebb időtöltést jelenthetnek, mint az egyedül végzett sporttevékenység.
Nem szükséges feltétlenül a kijelölt étrendhez tartanunk magunkat: hallgassunk a szervezetünk jelzéseire. Fontos azonban, hogy csak akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk: tanuljuk meg megkülönböztetni a frusztráció, vagy az unalom kiváltotta éhséget a valódi éhségérzettől.
Az étkezések között elfogyasztott édességeket, nassolnivalókat mindig jegyezzük fel étkezési naplónkba, hogy tudatában legyünk, mekkora mennyiséget fogyasztottunk belőlük. Előfordul, hogy gyakoribbak ezek a köztes étkezések, mint hisszük. Kerüljük a gyorséttermi kosztot, a magas cukortartalmú édességeket, és a cukrozott italokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan fogyjunk le gyorsan?

Hallhattuk már több helyről és sokunk már a saját bőrén is tapasztalta, a gyors fogyás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük