Kezdőlap » Jog » Szabadság és felelősség

Szabadság és felelősség

A szabadság és felelősség Magyarország egyik alaptörvénye. E szerint az ember elidegeníthetetlen valamint sérthetetlen jogait tiszteletben kell tartani mindig és mindenkinek. Ennek védelme az állam elsőrendű kötelezettsége.

Magyarország a mai törvények szerint elismeri az emberek alapvető közösségi, valamint egyéni jogait. Az alapvető jogokra, valamint kötelezettségeke is vonatkoznak szabályok, melyeket szintén a törvény állapít meg. Az alapvető jog korlátozható, más alapvető jog érvényesülése, vagy bármely alkotmányos érték védelme érdekében, de csak az elérni kívánt céllal arányosan, valamint a szükséges mértékben.

Minden embernek joga van az emberi méltósághoz, és az emberi méltóság sérthetetlen. Szintén minden embernek joga van az élethez, sőt, már a magzatot is védelem illeti meg a fogantatástól kezdve.

Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy senkit sem szabad kínzásnak, megalázó bánásmódnak, büntetésnek, vagy embertelen bánásmódnak alávetni. Tilos szolgaságban tartani bárkit is, vagy az szerint bánni vele, és tilos az emberkereskedelem is.
Általában a gyermekekben merül fel a kérdés, hogy lehet-e klónozni az embereket. Még ha ez lehetséges is lenne, Magyarországon törvény tiltja az emberi egyedmásolást, valamint az emberi test és testrészek felhasználását haszonszerzés céljából. Tilos a fajnemesítés, valamint a tudományos kísérletek végzése az egyén beleegyezése nélkül.

Szabadságától az embert csak akkor szabad megfosztani, ha azt a törvény mondja ki, például bűncselekményt követ el, és törvény szerint börtönbe kell vonulnia. Azonban még ilyen esetben sem róható ki tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés, csak akkor, ha az illető szándékos, valamint erőszakos bűncselekményt követett el. Ha valakit alaptalanul ítélnek el, és a későbbiekben kiderül, hogy ártatlanul töltötte a büntetését, akkor kártérítésre jogosult.

Nagyon fontos, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy otthonát, magán- és családi életét, valamint kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák.
Ugyan így joga van minden embernek a személyes adatai védelméhez, de a közérdekű adatok megismeréséhez. Ezt egy független hatóság ellenőrzi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük