Kezdőlap » Fitnesz » Súlyzós edzés: milyen sebességgel hajtsuk végre a gyakorlatokat?

Súlyzós edzés: milyen sebességgel hajtsuk végre a gyakorlatokat?

A súlyzóval végzett gyakorlatoknál elengedhetetlen a kontrollált mozgás. A rángó mozdulatok, a hirtelen jött, túl nagy terhelés amellett, hogy hatástalan az izomtömeg-növelés szempontjából, sérüléseket is okozhat. A gyakorlatokat tehát kontrolláltan, de gördülékenyen hajtsuk végre. Bemelegítésnél, könnyebb súlyok használatánál lehetünk gyorsabbak, de a komolyabb gyakorlatoknál körülbelül 3-6 másodpercet szánjunk egy ismétlésre.

Fontos, hogy az izomfeszülés folyamatos legyen: a súlyzórúd, gép, vagy kézisúlyzó a mozdulat elejétől a végéig terhelje az izmot. Ezt főleg azoknál a gyakorlatoknál kell hangsúlyozni, ahol a negatív fázisban a gravitáció is besegít: például fekvenyomásnál. Ne hagyjuk leesni a súlyt, nem szabad, hogy a gravitáció végezze a mozgást helyettünk. A sérülésveszélyt is csökkenti, ha a negatív szakaszra is megfelelő figyelmet fordítunk.

A testépítők között nincs egységes álláspont arról, hogy a pozitív, vagy a negatív szakasz tartson hosszabb ideig. Egyesek azt állítják, hatékonyabb, ha az idő nagy részét a pozitív szakasszal töltjük, mások szerint a leengedő, negatív szakasz fontosabb az izomfejlődés szempontjából. Általános útmutatásként azt lehet mondani, hogy mindenkinek magának kell kitapasztalnia, megtalálnia a hatékony edzésmódszert. Ahogy az ismétlésszámokkal, sorozatokkal kapcsolatban sincsenek kőbe vésett szabályok, az ismétlések fázisainak is egyénileg különbözhet az időtartama. Úgy is megoldhatjuk, hogy egyik oldal mellett sem kötelezzük el magunkat: egyik nap a pozitív, másik nap a negatív fázisra fektetünk nagyobb hangsúlyt. A változatosság ugyanis az izomtömeg-növelés egyik kulcsa.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük