Kezdőlap » Fitnesz » Súlyzós edzés: hogyan alkalmazzuk helyesen a vetkőző sorozatokat?

Súlyzós edzés: hogyan alkalmazzuk helyesen a vetkőző sorozatokat?

A hagyományos edzésstílushoz a szervezetünk, és az izmaink előbb-utóbb hozzászoknak. Azok, akik már több hónapja, vagy éve végeznek erősítő, súlyzós edzést, egy idő után a fejlődés lelassulását, majd leállását tapasztalhatják. Ilyenkor jönnek jól az intenzitásfokozó technikák, amelyek új lendületet adnak az edzéseknek, és a szokatlan impulzusok révén növekedésre ösztönzik az izmokat. A vetkőző sorozatok is ebbe a kategóriába tartoznak, az egyik legismertebb, és leghatékonyabb módszernek számítanak.

Egy-egy sorozat után érezhetjük, hogy izmaink még nem fáradtak ki teljesen, kisebb súllyal végezve néhány ismétlést ki tudnánk még préselni. A fekvenyomás során például edzőpartner segítségével tudjuk kivitelezni a technikát. Az adott ismétlésszám után a partner levesz 10-15 kg-t a rúdról. Végrehajtunk néhány ismétlést, esetleg az edzőpartnerünk segítségével újból csökkenthetünk a súlyon – akár egészen addig, hogy csak az üres súlyzórúddal végezzük a gyakorlatot. A kézisúlyzós gyakorlatokat akár egyedül is megoldhatjuk: ha elfáradt a célizom, cseréljük ki a súlyokat eggyel kisebbre, és szünet nélkül folytassuk a gyakorlatot. Ezzel a technikával valóban úgy érezhetjük, a végkimerülésig edzettük izmainkat.

A vetkőző sorozatok módszere rendkívül intenzív. Ha heteken, vagy hónapokon keresztül ugyanazt az edzéstervet követtük, különösen hatékony lehet az izmok sokkolására. Kizárólag haladók számára ajánlott, de nekik sem javasolt túl gyakran élni vele. Középhaladók számára edzésenként egy, vagy két vetkőző sorozat bőven elegendő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük