Kezdőlap » Látnivalók » Spanyolország rejtélyes falfestményei az – Altamira-barlangban

Spanyolország rejtélyes falfestményei az – Altamira-barlangban

1879 forró nyarán Sautuola, a spanyol nemes és régész őstörténeti maradványokat keresett az észak-spanyolországi Altamira-barlangban. 1868-ban egy vadász véletlenül fedezte fel a barlangot, s hét évvel később a spanyol nemes néhány érdekes kovakövet és állatcsontokat talált benne, ekkor fedezték fel a falfestményeket is.
A gyönyörű színes rajzok közel 13 ezer éve készültek a kőkorszak művészei által. A felfedezés híre elutasításokat váltott ki a tudósok többségéből, hiszen nem hitték el, hogy a kőkorszak emberei ilyen kifinomult alkotásokat lett volna képes létrehozni. Századunk első éveiben változott csak meg a véleményük, miután felfedezték, hogy hasonló festmények vannak Dél-Franciaország és a Pireneusokban is.
Ma az érdeklődők kis csoportokban látogathatják az altamirai barlangot, amely közel 280 méter mélyen tekeredő vonalban bújik meg a hegyoldalban. Utolsó szakasza annyira alacsony és szűk, hogy csak négykézláb lehet haladni benne.
A falakat a bejárattól egészen az üreg végéig igen sok állatokat ábrázoló rajz díszíti, főleg bölény-, őz-, vaddisznó-, és kőszálikecske-formák tűnnek fel valamint különb féle rejtélyes jelképek és ábrázolások, amelyeket szokatlan módon a falra szorított emberi kéz köré, csövön keresztül fújt festékkel formáltak. A barlang bejárata után közvetlenül balra fekvő teremben körbevájták a barlang alsó részét, így teljes képmező látszik. A mennyezet körülbelül 18×9 méteres felületén 25 állat rajza található.
Néhány tudós szerint egyetlen életkép, egy bölényvadászat van megjelenítve a mennyezeten.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük