Kezdőlap » Növények » Snidling vagy metélőhagyma

Snidling vagy metélőhagyma

A Földközi-tenger mellékéről származik a snidling, más néven a metélőhagyma, amelynek a fő fogyasztási szezonja a téli és a kora tavaszi hónapok (december 20.–április 15.) közt van.. A metélő hagyma latin neve Allium schoenoprasum.

A napos vagy részben árnyékos helyet szereti, de , tápanyagban gazdag, nedves talajban akár cserépben is nevelhető. A metélő hagyma termesztése olyan kisüzemekben gazdaságos, ahol kézi munkaerő áll rendelkezésre, emellett otthon is termeszthető, akár cserépben is. A lakásban tartott metélőhagymát a tél folyamán (2-4 alkalommal ) folyamatosan vágható, a levágott levelek helyett újak fejlődnek. A metélő hagyma kb. 45 cm magasra növő, intenzíven sarjadzó, elbokrosodó évelő növény. A csöves, de vékony (kb. 1-2 mm átmérőjű) zöld levelei 20-30 cm hosszúságúak.

A gyökere bojtos, a hagymája henger alakú. A snidling magszárat, csak a vetés utáni második évben fejleszt először, utána már azonban évente rendszeresen májusban virágzik és június végén érlel magot. A magszár hossza 30-35 cm. A lilásrózsaszín gömb alakú virágzata kb. 30-50 virágból áll. A virágokat a rovarok porozzák be, más hagymafajokkal nem kereszteződnek. A toktermése háromrekeszes, benne hosszanti irányban megnyúlt fekete magvak találhatók. A magok a csírázóképességüket 1 évig őrzik meg.

Államilag minősített fajtáik nincsenek. A házi kiskertekben két változata ismert, amelyek a termetükben és a leveleik vastagságában térnek el egymástól. A kisebb termetű, vékonyabb leveleket hozó változatot termesztik főleg otthonokban. A másik fajtája a szibériai metélő hagyma, amelynek vastagabb és magasabb a levélzete. Zöld leveleit felaprózva zöldhagymaként fogyasztjuk, illetve ételek ízesítésére használják. A metélőhagymának az értékét a fűszerező hatása mellett nagy C-vitamin tartalma adja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük