Kezdőlap » Betegségek » Mi a Sezary-szindróma ?

Mi a Sezary-szindróma ?

Genetikai állományunk telis-tele van hibával, és betegségek millióit hordozza. Mivel két pár kromoszómánk van, mindenből, kivétel a férfiak, akiknek a nemi kromoszómáikból egy-egy pár van, így mindig az a DNS állomány aktív, amelyik a legegészségesebb, vagyis nem hordoz mutációt. Ezért van az, hogy a gyermek nem csak az egyik szülőjére hasonlít. Hanem megjelenik benne az anya és az apa génállománya is. De ezen felül azt sem árt tudni, hogy minden kromoszómánk két azonos kromatidból áll, melyből az egyik mindig inaktív mindaddig, amíg a másikon olyan sérülés nem keletkezik, mely indokolná az aktivitását. Genetikai állományunk, folyamatosan aktív, folyamatosan íródnak le az információk le róla.

Gének milliói lokalizálódik az örökítő anyagunk mélyén, melyek között vannak úgy nevezett, elcsendesített gének, ezeknek nem indokolt a működése, esetlegesen egy betegséget kódol. Ennek a szakasznak az aktiválódásában sajnos főként vírusok játszanak szerepet, mint ahogyan a Sezary-szindróma kialakulásában. Kutatók úgy tartják, hogy mind az Epstein-Barr vírus, vagy egy Chlamidya spp. felülfertőzés okozhatja a genetikai állomány átírását.

Genetikai, öröklött betegség, mely az 1-es autoszómán öröklődik. Egész testet borító piros kiütések jelennek meg a bőrön. Illetve jellemzője, hogy a vérben megjelennek az úgynevezett Sezary sejtek, melyek a rosszindulatú daganat képzésében játszanak szerepet, illetve jellemző, hogy a nyirokcsomók erőteljesen duzzadtak. Ezen alaptünetek mellett, megjelenik a súlyvesztés, a haj hullás, a töredezett, repedezett körmök, viszketés, és a viszketés következményeként, a bőr folytonos hámlása. Mindezt a T-limfociták károsodása okozza. A T-limfociták szerepet játszanak az immunitásban.

A speciális immunválasz kialakításában vesznek részt. Túlműködésük autoimmun betegséget indukál. A leukémia egyik fajtája, ellenben vannak a kezelésére lehetőségek, tabletta formájában, illetve a bőr teljes besugárzásával. Ennek ellenére a betegség túlélési aránya viszonylag kicsi, a prognózis felállítását követően körülbelül 2-4 évre becsülik, kezeléssel ez növelhető jelenleg az orvostudomány 8 évnél tart.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káliumhiány

Hogyan jön létre a káliumhiány a szervezetünkben? A kálium egy fontos ásványi anyag, mely a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük