Kezdőlap » Fitnesz » Sérülések a crossfit edzés során: hogyan előzhetjük meg őket?

Sérülések a crossfit edzés során: hogyan előzhetjük meg őket?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a crossfit edzésforma. Elterjedésével együtt azonban a kritikus hangok is erősödnek: a súlyemelés, a könnyű atlétika, és a tornagyakorlatok kombinációja túlzottan összetett ahhoz, hogy a kezdők is helyesen tudják kivitelezni. Egy amerikai kutatás megmutatta, hogy a crossfit növeli a maximális oxigénfelvételt – de az eredmények alapján az is kiderült, hogy a crossfit edzés rendkívül sérülésveszélyes lehet.

A szakértők az edzők nem megfelelő képzését teszik felelőssé. A crossfit változatos, és hatásos mozgásforma, mellyel rövid idő alatt látványos eredményeket érhetünk el – ehhez azonban elengedhetetlen a hozzáértő oktató segítsége. Egy jó edző fel tudja becsülni a teljesítőképességet, és megakadályozni a túlterhelést.

A gyakorlatok technikailag helyes kivitelezése rendkívül fontos. Kezdők számára különösen ajánlott a kontrollált, lassabb mozgás az első órákon. Az edzés intenzitását csak ezután növeljük. Később is érvényes, hogy inkább csökkentsünk a súlyokon, hogy a kivitelezés végig megfelelő legyen.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a szükséges energiát a maximális teljesítményhez. Az étrend tartalmazzon megfelelő mennyiségű húst, friss zöldséget, gyümölcsöt, összetett szénhidrátot – a cukorfogyasztást ezzel szemben igyekezzük mérsékelni.

A crossfit gyakorlatokhoz feltétlenül szükséges a testi fittség. Fontos, hogy két edzés között elegendő regenerációs időt adjunk a szervezetünknek (haladóknál is legalább egy napot), így a sérülésveszély is alacsonyabb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük