Kezdőlap » Betegségek » Serdülőkori cukorbetegség

Serdülőkori cukorbetegség

A cukorbetegségről:

A betegség tünete az olthatatlan szomjúság, a bő vizelés, a fokozott éhség, a fogyás és az energiahiány , aluszékonyság. Ha ezeket tapasztalja a gyermekénél mérjen egy vércukor szintet, mert a mai világban sajnos egyre több gyerek lesz diabéteszes. Javaslom, hogy egy háztartásban legyen legalább 1 db vércukormérő. Általában az étkezés után két órával levett vérminta cukorszintjének egyszeri meghatározása elegendő a diagnózis felállításához . A fiatalkori cukorbetegség általában gyermekkorban jelentkezik és hirtelen kezdet jellemzi. A gyermekkori cukorbetegség tünetei legnagyobbrészt megegyeznek a felnőttkorban tapasztalhatókkal.

Gyermekkorban azonban elhízás helyett inkább az átlagosnál alacsonyabb testsúly jellemző. A fiatalkori diabétesz lefolyása gyakran hullámzó, a vércukorszint sokszor a túl magas és a túlzottan alacsony értékek között ingadozik. A beállítás általában nem könnyű több hónapot is igénybe vehet Diabéteszben az jelenti a legfőbb problémát, hogy a szervezet nem képes elegendő glukózt felhasználni energianyerés céljára. Ennek következtében a vércukorszint a normálérték akár két-háromszorosára is megemelkedhet. A vesecsatornák ezt a megnövekedett mennyiséget már nem képesek teljes egészében visszaszívni, ezért nagy mennyiségű glukóz kerül elvesztésre a vizelettel. Az emelkedett glukóz-koncentráció következtében fokozódik a csatornákban az ozmozikus nyomás, ami akadályát képezi a víz visszaszívódásának, vagyis a cukorbetegek a glukóz mellett jelentős mennyiségű vizet is elveszítenek a vizeletükkel. Pontosan ez vezet a cukorbetegek polydipsiájához, vagyis olthatatlan szomjúságához, de végül akár kiszáradás is bekövetkezhet.

Mivel a cukorbetegek nem képesek energiaszükségletüket glukózból fedezni, elgyengülnek és veszítenek a testsúlyukból, hiszen kénytelenek fehérje-, és zsírraktáraikat felélni. A tápanyaghiányos állapot következtében rendkívül éhesek lesznek és kifejezetten falánkká válhatnak. (145) Cukorbetegek körében általánosan előforduló tünet a nagy mennyiségű táplálékbevitel, amit polyphagiának is neveznek.

Megfelelő glukóz-ellátás híján a zsírokra hárul az energiaellátás oroszlánrésze. Nagy mennyiségű raktározott zsír bomlik le, miközben szabad zsírsavak, valamint ketontestek – a zsírsavanyagcsere termékei – kerülnek a vérkeringésbe. A ketontestek disszociációja hidrogénionok felszabadulását eredményezi a testfolyadékokban. A pH csökken, a vér egyre savasabb kémhatásúvá válik, ezzel párhuzamosan a plazma bikarbonát-szintje csökken, az artériás vér szén-dioxid koncentrációja pedig emelkedik. Ezt az állapotot ketoacidózisnak nevezik, ami rövid idő (pár óra ) leforgása alatt akár életveszélyessé is válhat. Szerencsére csak ritkán fordul elő, néhány fiatalkori diabéteszes esetet leszámítva.

Figyeljünk oda gyermekeinkre, akár egy tünetet is észlel, ne legyen rest, mérjen egy vércukor szintet, életmentő lehet!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a cukorbetegség kezelése?

A cukorbetegség nem gyógyítható meg véglegesen, bármennyire is eltűnnek a panaszok, tünetek, bármennyire is normális …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük