Kezdőlap » Fogyókúra » Segíthet a fogyásban, ha kisebb falatokat eszünk

Segíthet a fogyásban, ha kisebb falatokat eszünk

Egy kutatás eredményei szerint, aki kisebb falatokat fogyaszt evés közben, összességében kevesebb kalóriát juttat a szervezetébe. A módszer tehát akár a fogyókúrázóknak is hasznára válhat.

Nemcsak a kisebb falatok számítanak: ha alaposabban megrágjuk az ételt, szintén csökkentheti a kalóriabevitelt. Egy holland kutatás során a résztvevőknek levest kellett enniük: tetszőleges ideig ehettek, amíg jóllakottnak nem érezték magukat. Egy előírás volt csak: az egyik csoport tagjai körülbelül harmadakkora falatokat fogyaszthattak egyszerre, mint a másik csoportba tartozó résztvevők. Az eredmény: azok, akik kisebb falatokat ettek, átlagosan 22%-kal kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe, a jóllakottságérzet hamarabb jelentkezett. Egy másik kísérletben a résztvevők egy csoportjának a táplálékot a szokásosnál háromszor hosszabb ideig kellett a szájukban tartaniuk. A megváltozott étkezési szokás a kalóriabevitel körülbelül 8%-os csökkenéséhez vezetett. A két módszer kombinációja tehát valószínűleg a fogyókúrát is segítheti.

A jóllakottságérzet kialakulását az evési szokásokon kívül az étel típusa is meghatározza. Az élelmi rostokban, vagy proteinekben gazdag élelmiszerek lassú felszívódásuk miatt hosszú ideig eltelítik a gyomrot, míg az egyszerű szénhidrátokat (cukor, finomított fehér liszt) tartalmazó fogások hirtelen emelik meg a vércukorszintet, mely a megnövekedett inzulintermelés miatt hamar visszaesik az eredeti szintre: ezáltal rövid időn belül újból éhesek leszünk. A diétázók számára ezért elsősorban a lassú felszívódású élelmiszerek ajánlottak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az olasz nők alakjának titka

A legtöbb nőt nem hagyja hidegen az alakformálás témaköre. Az olaszországi hölgyek nőiesen karcsú vonalait …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük