Kezdőlap » Növények » Sárga rókagomba

Sárga rókagomba

Évszázadok óta ismert és kereset a sárga rókagomba, amely a rókagomba félék családjába tartozó ehető gomba. A latin neve Cantharellus cibarius. A lomb- és fenyőerdőkben, valamint vegyes erdőkben található, ahol gyökér kapcsolt életmódot folytat, így csak ott található, ahol a partnerfája is van.

Magyarország néhány vidékén még napjainkban is nagy mennyiséget gyűjtenek belőle. Azonban a nem átgondolt, de nagyfokú és kíméletlen gyűjtés, illetve a környezet szennyeződése következtében állománya igen megritkult. Ennek következtében a hazai piacra kerülő vadon termő gombák közt az egyik legdrágább. A sárga rókagomba nyáron és kora ősszel a meleg, esős időszakokban jelenik meg főleg a mohás, nyirkos bükk erdőkben tölgyesekben.

A zömök rövid tönkje lefelé vékonyodó, kb. 3-5 cm hosszú, és maximum 1,5 cm vastag. A színe sárga, ami a kalapjánál kissé világosabb. A húsa tömör, fehér színű, amely csak a bőr alatti részeknél sárgás. A tölcsér alakú, ám szabálytalan, kalapszerűen kiszélesedő felső részének a széle fodros. A 3-10 cm széles, többnyire domború, hullámosan lapos, kalaprésze csak néha tölcséres, melynek széle kezdetben kissé aláhajló, amely később felhajló és fodrosodó lesz.

A termőtesten mélyen lefutó, de egymással összekötött vaskosabb ráncok vannak, melynek a színe a kalaphoz hasonló, vagy kissé világosabb. A spórája fehér színű. A rókagomb íze kissé borsra emlékeztető, nyersen fűszeresen csípős, de jó. Ez a csípős íze elkészítés után már nem érződik. Az illata jellemző, a kajszibarackra és a paprikára is emlékeztető, de kellemes, amely szárítva is megtartja illatát. Kissé kemény, amely mindenféle gombás ételnek alkalmas. Emellett jól szállítható, tartós, állóképes és ritkán kukacos. Savanyítva tartósításra, sóban eltevésre is alkalmas.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük