Kezdőlap » Növények » Régi idők fűszere

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a paprikát, nem használtuk gasztronómiánkba a manapság nélkülözhetetlen őrölt fűszernövényt. Ismeretes, a paprikát “csak” a XVII – XVIII. században kezdtük el valójában használni, akkor jelen meg és azóta nélkülözhetetlen kiegészítője konyhánknak.

Van viszont egy olyan fűszer- és gyógynövényünk, amely honfoglaló őseink közvetítésével jutott el Európába ebbe a sarkába, egy olyan növény, melyet még az eurázsiai pusztákon kezdtünk használni és fogyasztani!
Tárkony. Nagyon kellemes aromavilággal rendelkezik, örömmel olvashatjuk, hogy manapság egyre több konyhában megtalálható ismét, mert bizony egy időben méltatlanul kevés hely jutott számára a fűszeres polcokon.
Gasztronómiai felhasználása során ügyelni kell, hogy igen erős, intenzív illata és íze van, kevés kell belőle az ételekbe. Főként a húsokat ízesítették vele régen, ezt most is bátran lehet ajánlani, hiszen egy semmivel sem összetéveszthető aromával találkozhatunk. Rozmaringgal kiegészítve csodálatos étel készíthető általa. Szintén fantasztikus ízekkel ajándékozhatjuk meg levesünket, ha nem csak a megszokott fűszerekkel pakoljuk tele az edényt, hanem egy kevés tárkonyt is keverünk hozzá.
Aki szereti az igazi , hagyományos, régi, kipróbált fűszernövényeket és bátran kipróbál új ízeket, illatokat, annak csak ajánlani lehet ezt a csodás kis növényt.

Egy másik felhasználási területe,ami még régebbről datálható, a gyógynövényként való termesztése. Néhány nép az ókorban már használta fogfájásra is, állítólag rágása során elzsibbad a száj. Használható még hasi görcsök oldására, serkenti az emésztést, sőt rossz alvóknak is ajánlott, hiszen enyhe altató hatással is rendelkezik. Fontos tulajdonsága, hogy mivel gyorsítja az emésztést, így gyorsítja a mérgek távozását a szervezetből. Levele és gyökere gyűjthető és használható. Készülhet belőle tea, vagy akár külsőleg alkalmazható

Egy újra felfedezett fűszer- és gyógynövény a tárkony. Aki egyszer kipróbálta, az szinte biztosan rendszeres használójává válik. Látható, hogy nem csak finom, de gyógyító hatása sem elhanyagolható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük