Kezdőlap » Fitnesz » Regeneráció: milyen hosszú pihenési idő szükséges a súlyzós edzések között, hányszor eddzünk a héten?

Regeneráció: milyen hosszú pihenési idő szükséges a súlyzós edzések között, hányszor eddzünk a héten?

Az, hogy mennyi idő alatt regenerálódnak izmaink az erősítő edzés után, több tényezőtől is függ. Az egyik lényeges faktor az edzéstapasztalat. Hosszabb regenerációs idővel számoljunk kezdőként: az izomzat ebben az esetben még nem szokott hozzá a rendszeres megterheléshez, 2-3 napra is szüksége lehet, hogy helyrejöjjön. A kezdő edzéstervek általában heti háromszori edzést írnak elő, tehát körülbelül minden második nap. Az alapozó szakaszban köredzéseket ajánlott végezni, tehát egy-egy tréning alkalmával az összes izomcsoportot megdolgoztatni. Az egyes izmokat ennél a módszernél ne terheljük túl: 1-2 gyakorlatnál többet ne végezzük rájuk.

Ahogy a szervezetünk alkalmazkodik a rendszeres edzések kihívásához, fokozatosan növelhetjük az edzésgyakoriságot. A heti három alkalomból heti négy, később akár heti öt is lehet. A köredzéseket felváltja az osztott edzésterv: kettő, vagy több csoportba osztjuk izmainkat, és alkalmanként más-más izmokat dolgoztatunk meg. Ez a módszer lehetővé teszi az intenzitás fokozását anélkül, hogy a regenerációs folyamat lássa kárát a növekvő terhelésnek. Heti négy edzésnap esetén általában két nap edzést követ egy pihenőnap. Haladók a heti hat napos edzéssel is megpróbálkozhatnak, azonban ebben az esetben a regenerációra, pihenésre különösen oda kell figyelni: rendkívül nagy a túledzés veszélye. Általánosságban elmondhatjuk, hogy hobbiszintű testépítésnél hetente öt edzés bőven elegendő, és optimális körülményeket biztosít a fejlődéshez.

A regenerációs időszakban a pihenés, alvás mellett a megfelelő táplálkozás is fontos. A teljes értékű fehérjékben, és szénhidrátokban gazdag étrend biztosítja, hogy izmaink kellő mértékben növekedjenek, erősödjenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük