Kezdőlap » Karrier » Rajzolvasás aranyat ér

Rajzolvasás aranyat ér

A szakiskolai képzés gépész szakmacsoportjában valamennyi szakma központi kérdése a rajzolvasás.
Az alkatrészt gyártó gépi forgácsolók, a megmunkáló gépeket szerelő, javító géplakatosok, vagy a fémszerkezetek összeállítását végző szerkezetlakatosok, hegesztők nem tudnak létezni a rajz olvasása nélkül.

Mia rajzolvasás? A szakrajz órákon elsajátított géprajzi alapismeretek és rajzgyakorlatok együtt adják a műszaki rajzismereteket. A rajzolvasás tulajdonképpen egyfajta gyakorlati tudás, ami a tanműhelyben, valamint az üzemi munka során visszaköszön a gyártandó alkatrész rajzokon. A tanulónak, majd később, mint szakmunkásnak a rajzról kell leolvasni minden olyan információt, ami a gyártáshoz szükséges.

Mindenki tud rajzot olvasni? Csak az, aki tudja a rajzi szabályokat, a vetületek szerepét, azok térbeli megjelenését el tudják képzelni, vagyis kialakult térszemlélettel rendelkeznek. A térszemlélet fejleszthető nagyon sok gyakorlással, valamint a gyakorlati munka, a gyártás folyamán a termék és a rajz együttes kezelésével.

Ma a munkáltatók zöme az önállóan dolgozni tudó szakmunkásokat keresi. Főleg külföldi munkavégzéshez kell nagy önállóság, ahol a nyelvi problémák miatt, a kommunikáció nehézségeivel is meg kell küzdeni. Önállóan munkát végezni az a fémipari dolgozó tud, aki tud rajzot olvasni. A rajzolvasás birtoklása nagy kincs, mert csak azok kapnak kiemelt fizetést, akik erre képesek.

A rajz egy nemzetközi nyelv, amit mindenhol egyformán kell értelmezni. Persze a helyi szabványok néhány jelölésben eltérhetnek az ISO szabványtól, de erre fel lehet készülni önállóan is. Az alapokat viszont az iskolában kell elsajátítani olyan szintre, hogy arra építeni lehessen.

A rajzot olvasni tudó szakiból lehet művezető, műhelyfőnök, vagy éppen műszakvezető. A karrier itt nem kell, hogy véget érjen. Magasabb szintű karriert is befuthat bárki, csak képeznie kell magát a munka mellett. Továbbtanulással mérnökként, még magasabb fizetést érhet el az, aki a műszaki rajzok olvasásában megfelelő szintet ért el már tanuló korában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A próbaidő

Ha valaki szeretne dolgozni, és az önéletrajza is, valamint az állásinterjúja is sikeres volt és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük