Kezdőlap » Házépítés » Porotherm vagy Ytong falazóelemet használjunk a családi ház felépítéséhez?

Porotherm vagy Ytong falazóelemet használjunk a családi ház felépítéséhez?

A két építőelem között a választás egyáltalán nem egyszerű, hiszen mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai, ugyanakkor két teljesen más építőelemről is van szó. A tégla egy olyan építőanyag, építőelem, amelynek már nagyon nagy hagyománya van, és végül is nem más, mint égetett vázkerámia. Azonban ezzel szemben az Ytong nem más, mint pórusbeton vagy a másik nevén gázbeton, amely nem olyan régi mint a tégla, hanem viszonylag fiatal építőanyag. Azonban mellette szól, hogy viszonylag rövid idő alatt igencsak nagy népszerűségre tett szert. Természetesen a két anyag előnyeit, és hátrányait érdemes mérlegelnünk, és az alapján eldönteni, hogy melyiket válasszuk, és persze azt is, hogy az adott helyzetben mely tulajdonságokat részesítsük inkább előnyben. Az építészek általában mindkét anyagból, tehát Porotherm és Ytong falazóelemekből is terveznek családi házakat, nekünk azt kell figyelembe venni, hogy számunkra melyik lenne a kedvezőbb.

Vegyük elsőnek sorra az Ytong építőelem előnyeit, és hátrányait. Kezdjük természetesen az előnyökkel, hiszen azokra mindenki jobban kíváncsi. Az Ytong építőelem egyértelmű előnye, hogy azonos falvastagságnál jobban hőszigetel, valamint szintén előnye, hogy porózus tulajdonsága miatt könnyű is. Az Ytong falazóelemnek kiváló méretpontossága van, és szintén a jellemzője, hogy jól alakítható, és akár formálni is tudjuk, vagyis a munka nagyon egyszerűen megy vele egy családi ház építkezése folyamán. Természetesen visszautalva előző pozitív tulajdonságához, éppen emiatt nagyon kevés hulladék is marad utána, így az egész építkezés kevés hulladékkal jár hogyha vele dolgozunk, emellett pedig még egyszerű és gyors is, mert nem kell vakolni sem, hanem elég glettelni és festeni. Természetesen azonban ahol vannak pozitívumok, ott negatív tulajdonságokkal is számolni kell, hátrányai tehát a következők. Igencsak alacsony hőtároló képességgel rendelkezik, és a válaszfalak hangszigetelése sem igazán jó, sokkal inkább rossznak mondható. Hogyha pedig vastagabb válaszfalakat alkalmazunk emiatt, akkor értékes négyzetmétereket veszíthetünk. Sajnos ez az építőelem hajlamos a repedezésre is, és érzékeny a vízre.

Vegyük ehhez képest összehasonlításképpen a Porothermet, azaz a téglát. Ennek egyértelmű előnye, hogy mivel már nagy hagyományai vannak, ezért sokkal jobban ismerik az építészek, és a kivitelezők is. Szintén előnye, hogy viszonylag jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, valamint az is, hogy jó a hőmegtartó képessége is. Emellett azonban jó a teherbírása is, valamint a fal sem repedezik úgy, mint az Ytongnál. Szintén pozitívum, hogy jó páraáteresztő képességgel, és jó hangszigetelő képességgel is bír. Hátrányai között egyértelműen a törékenységet említhetjük meg elsőként, valamint azt, hogy sokkal nehezebben alakítható, mint az Ytong. Ebben az esetben, hogyha ilyen falazóelemet választunk építkezéshez, akkor arra is fel kell készülnünk, hogy viszonylag sok hulladék marad majd, és vakolást is igényel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

1 hozzászólás

  1. Szücs Istvánné

    Szeretném ha válaszolnának, vagy tanácsot adnának, arra vonatkozóan, hogy mit lehetne tenni az általunk vásárolt ház gázbeton közfalával, amin a festék felpúposodik. Vakoljuk esetleg, vagy van- e megoldás. köszönöm a választ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük